Dijalog sa Beogradom

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je na sjednici Glavnog odbora Pokreta Samoopredjeljenje da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da trenutni status kosovsko-srpskih odnosa nije normalan, prenosi Koha.

„Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, učestvovali smo na sastancima u Briselu kad god smo bili pozvani, ugostili smo specijalne izaslanike kad god su došli. Bili smo i bićemo posvećeni, konstruktivni, principijelni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa, sadašnji status odnosa nije normalan, a normalan status je dobrosusjedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština, a reciprocitet kao princip“, rekao je Kurti dva dana prije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Kurti je, kako je preneo Klan Kosova, rekao da su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti Kosova nema evropskih integracija za zemalje u okruženju.

On je kritikovao inicijativu Otvoreni Balkan, za koju je rekao da se u njoj ne očekuje da Kosovo bude ravnopravno.

„Ali mi smo bili proaktivni u vezi sa inicijativama poput Berlinskog procesa. U Berlinu, poslije skoro dvije godine pregovora, u novembru 2022. potpisana su tri sporazuma koja je prije dva dana skupština ratifikovala pokazujući time našu ozbiljnost u odnosu na regionalne i evropske integracije. Kosovo je demokratska zemlja koja će uvijek pokazivati konstruktivnost i energiju uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem i jednakošću sa drugima“, rekao je Kurti.

On je govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova istakao da očekuje da će se to desiti od 1. januara 2024. godine, kao što je javno obećano.

Kurti je takođe govorio o vladavini njegove stranke tokom dvije godine, prenela je Koha.

“Za tri nedjelje biće dvije godine kako smo došli na vlast, dolazimo do polovine našeg mandata. To su pune dvije godine rada uprkos poteškoćama kroz koje prolazi cijeli svijet. Nijedna vlada od slobodnog Kosova se nije suočila sa ovakvim teškoćama globalne prirode”, rekao je Kurti, izrazivši ponos što, kako je rekao, nije bilo skandala korupcione prirode tokom njegovog mandata.

Izvor: Kosovo Online/Koha/Klan Kosova