Profesor ekonomije

Profesor ekonomije Nazmi Zeqiri izjavio je da Vlada Kosova nije pokrenula nijedan od 1.500 planiranih projekata, odnosno da nije uspjela da ostvari planove u oblasti kapitalnih investicija, prenela je Gazeta express.

Zeqiri je na TV T7 rekao da je vlada izgubila iz fokusa održivi ekonomski razvoj, time što je enormno povećala subvencije i smanjila procenat kapitalnih investicija na najniži nivo ikada.

"Vlada je prošle godine objašnjavala da ne može da pogura kapitalne projekte bez Tijela za razmatranje nabavki, što se pokazalo netačnim, jer se neuspjeh u kapitalnim investicijama desio nakon konstituisanja tog tijela”, rekao je Zeqiri.

On je naveo da je realizacija kapitalnih projekata na najnižem nivou ikada.

“Ova vlada nije uspjela ni da pokrene 1.500 planiranih budžetskih projekata i to je negativno uticalo na privredni rast. Pomoć za zaposlene u javnom sektoru nije uticala ni na smanjenje inflacije ni na privredni rast, tako da odluka nije bila dobro promišljena i bez ikakvog je efekta“, dodao je Zeqiri.

Na pitanje o uticaju rata u Ukrajini na ekonomiju, on je rekao da je to vladi više koristilo kao izgovor za nerad, nego što je stvarno imao uticaja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express