Zakonitosti procesa

Bivši premijer Kosova Bajram Kosumi je u intervjuu za Albanian post rekao da postizanje mira sa Srbijom na osnovu evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa ima šansu da se desi ove godine, ali kosovska strana to ne mora da čini, jer je to "samoubistvo radi mira".

"Smatram da treba učiniti sve da se iskoristi ova šansa, koja manje-više ide u prilog Kosovu. Ali, ne vjerujem da je Kosovo u takvom stanju da prihvati bilo kakav mir. Moramo prihvatiti samo onaj mir koji je u interesu Kosova i regiona“, rekao je on.

On je, međutim, ocjenio da trenutno mir sa Srbijom nije pitanje broj jedan, kako ga političari predstavljaju, već je pitanje broj jedan duh građana, njihova volja, njihova kultura, njihovo obrazovanje, što se može sažeti u dvije riječi - škole i univerzitet.

"Uloga škole i univerziteta u današnjem društvu potrebnija je nego ikada ranije. Mnogi ljudi vide univerzitet jednostavno kao priliku za karijeru, ali istina je mnogo dublja, univerzitet je najsigurniji put ka razvoju albanskog društva“, smatra Kosumi.

Kosumi je rekao da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ustavna obaveza, ali premijer Albin Kurti i opozicija s pravom traže da ovaj mehanizam bude dio međusobnog priznavanja Kosova i Srbije.

"Ovo je pitanje zakonitosti procesa, inače bi se stvorio degradirani mirovni proces, koji bi kasnije na sto doneo još jedan zahtjev Srbije, koji bi naneo štetu Kosovu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, da bi se ovo realizovalo, premijer Kurti mora da inicira i održi niz sastanaka sa liderima opozicije, kako bi se usaglasili o pitanjima od nacionalnog interesa, bez obzira na političku konkurenciju za glasove.

"Ovo bi trebalo učiniti još više sa administracijom (Joea) Bidena i sa evropskim saveznicima i Ujedinjenim Kraljevstvom: naši najvažniji saveznici ne bi trebalo da budu 'iznenađeni' postupcima naše vlade, jer na kraju neki od ovih saveznici imaju doprinos u stvaranju države Kosovo“, dodao je Kosumi.

Izvor: Kosovo online/Albanian post