Piše u tekstu sporazuma

Premijer Kosova Albin Kurti je, govoreći o francusko-njemačkom prijedlogu na sjednici Skupštine Kosova, rekao da se tim prijedlogom predviđena normalizacija odnosa Srbije i Kosova i de fakto priznaje, piše Reporteri.

"Tako nešto piše jasno u tekstu sporazuma, ali to su obećale i države koje su predložile sporazum, kao i sama Evropska unija“, rekao je on.

Kurti je ocjenio da dijalog ide u dobrom pravcu i da Srbija neće moći da se suprotstavi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Na pitanje poslanice Ariane Musliu Shoshi zašto dolazi do promjene stava SAD od zahtjeva da Srbija otvoreno prizna Kosova na de fakto priznanje, Kurti je odgovorio da o zvaničnim stavovima SAD može da govori američki ambasador Jeff Hovenier.

„SAD same iznose svoje stavove i planove, imaju svog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera. Bilo bi bahato odgovarati umjesto njih. Tačno je da je Samoopredjeljenje prije dvije godine osvojilo 438.000 glasova, ali mi to nije dovoljno da iznosim stavove u ime drugih zemalja, a još manje stavove SAD“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je dodao da zaključenje sporazuma sa Srbijom zavisi od pregovaračkog procesa, ali kako je naglasio, u središtu pregovora treba da bude obostrano priznanje.

„Sporazum sa Srbijom zavisi od pregovaračkog procesa i mora da sadrži uzajamno priznanje kao glavnu temu, da bi to bio konačan dogovor o punoj normalizaciji“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri