Načelno smo ga prihvatili

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da francusko-njemački predlog nije finalni sporazum, već osnovni, koji predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

„On nije zamišljen kao prijedlog konačnog sporazuma. Ali to je normalizacija koja još nije potpuna, jer predviđa, možemo reći, de fakto priznanje. To je osnovni sporazum, koji normalizuje odnose, sporazum koji je pravno i međunarodno obavezujući“, rekao je Kurti.

On je naglasio da je plan načelno prihvaćen, ali da se o njemu mora pregovarati.

„Prihvatamo ga načelno, moramo da pregovaramo i onda taj prijedlog moramo da pretočimo u dogovor jer ima još mnogo stvari koje nisu  definisane. Posebno u pogledu međunarodnih garancija, mehanizama implementacije i vremenskog redosleda“, naglasio je Kurti.

Kurti je ponovio da je plan dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Prvi put kada su doneli plan kod nas 9. septembra, nije se radilo o uslovu uzmi ili ostavi. U međuvremenu, 20. januara bilo je vrlo blizu da se postavi takav uslov", naglasio je Kurti.

Kurti je, između ostalog, rekao da je zahtjev Evropljana da se francusko-njemački plan ne objavljuje u javnosti.

„Zahtjev evropskih posrednika, emisara iz Brisela, Pariza i Berlina, je da bez konkretnog koraka ka njegovom prihvatanju nema potpunog razjašnjenja sadržaja teksta“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova