Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ima direktnu potvrdu iz Sjedinjenih Američkih Država da francusko-njemački plan uključuje američku podršku za Partnerstvo za mir i put Kosova u NATO, prenosi Koha.

Haradinaj je na sjednici parlamenta izjavio da je francusko-njemački plan dobar put ka konačnom sporazumu sa Srbijom.

"Imamo direktnu potvrdu od SAD da ćemo ovim sporazumom biti podržani za Partnerstvo za mir i za naš put ka NATO. Za mene je francusko-njemački plan prihvatljiv, ja ga podržavam i tiče se naših glavnih ciljeva, kretanja ka NATO. Dok ne uđemo u ugovorne odnose sa NATO, Kosovo nije bezbjedno. Članstvo u Savjetu Evrope i naša kandidatura za EU su otključani. Kada smo u UN, naš put može biti težak, ali može biti i napredniji ako smo krenuli putem ka NATO", rekao je Haradinaj.

Prema Haradinaju, povećanje američkog prisustva na Balkanu, uspostavljanje komandnih mjesta, uspostavljanje novih baza i podrška jačanju KBS, komponenta je koja pokazuje da se Kosovo nalazi na putu ka NATO.

"U sporazumu sa Srbijom, Kosovo ne treba da se pretvara u stranu koja gubi i da se ne smatra stranom koja nije uradila svoj posao. Ovo je konačno, ovo je dogovor, dogovora više neće biti. Ako Srbija zatraži naše priznanje, mi ćemo to razmotriti. Ovaj sporazum je konačno odvajanje sa Srbijom", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore