Kosovo je pred svršenim činom

Analitičar Bekim Çollaku kaže da francusko-njemački plan suštinski ne sadrži međusobno priznanje i da zbog toga ne ispunjava ciljeve i očekivanja Kosova za konačni i pravno obavezujući sporazum sa Srbijom, prenosi Klan Kosova.

"Kosovo je pred svršenim činom jer je premijer prihvatio francusko-njemački plan i dužan je da učestvuje u izradi plana implementacije, jer su prilike za pregovaranje sada prestale. Mislim da je suštinsku grešku od samog početka napravila naša vlada, koja je prihvatila ovaj plan ne ostavljajući otvorenu mogućnost za pregovore i poboljšanje", rekao je Çollaku.

On je rekao da je u osnovi evropskog plana formiranje Zajednice srpskih opština i formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"U osnovi evropskog plana je osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i formalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. U međuvremenu, međusobno priznanje nažalost nije dio plana", rekao je Çollaku.

Dodaje da se evropski plan može smatrati dobrom osnovom za početak pregovora sa Srbijom, ali da ga, prema njegovim riječima, ne treba prihvatiti bez mogućnosti da se unapredi.

"Premijer vodi vladu i u svojim odlukama mora da odražava političku volju svog kabineta i parlamentarne većine. Štaviše, on bi u svojim odlukama morao da se rukovodi državnim i građanskim interesom. Kao što je prihvaćeno, ovaj plan ima mnogo teških implikacija za Kosovo, postoji mnogo znakova pitanja u vezi sa međunarodnim garancijama i eventualnim beneficijama. Dok je najslabija tačka ovog plana to što nije osiguran ni konačan sporazum ni međusobno priznanje", rekao je Çollaku.

Navodi da je situacija depresivna jer se ne pominje konačni sporazum sa Srbijom kao posljednja faza razgovora.

„Ova situacija je depresivna i najbolje oslikava stanje procesa dijaloga. Sada je jasno da je u nedostatku političke volje Kurtija i Vučića za konačnim dogovorom, posrednik u razgovorima, odnosno EU, opredjeljen za još jedan dogovor poretka koji će proizvesti novi status kvo. Dakle, nema konačnog dogovora“, rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova