Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zatražio je od premijera Albina Kurtija da bez odlaganja prihvati francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa, prenosi Reporteri.

Haradinaj je rekao da ne treba kriviti Kurtija za ZSO jer je riječ o sporazumu koji je u prošlosti "ostavljen pred vratima".

“Ne vjerujem da Kurtija treba kriviti za ZSO, taj sporazum je bio ostavljen na našim vratima. Ne vidim zašto moram da se bavim time zašto imamo ZSO. Želimo puno priznanje, kako ćemo ga dobiti, možete li nam reći. Molim vas da se ozbiljno pozabavimo ovim temama. Pogledajte stvarnost. Situacija je prilično jednostavna, naši saveznici su pomogli Kosovu tako što su postigli dogovor sa Srbijom kako bi se Kosovo ponovo vratilo na dnevni red za članstvo u međunarodnim organizacijama i vratilo suverenitet sjeveru”, rekao je Haradinaj.

Dodaje da je za njega i njegovu stranku francusko-njemački prijedlog je prihvatljiv.

“Poručujem ovoj Vladi da to prihvati, da ne odugovlači, da vrati nadležnost na sjeveru, da idemo što prije u partnerstvo za mir jer situacija na Balkanu nije dobra. Nada je da vlada neće dozvoliti Kurtiju da to uradi i da uđe u institucionalni vakuum. Ne verujem da je u našem interesu da se to dogodi”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri