Nijedan nije objavljen

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti zamerio je vladi da je netransparentna, po pitanju dešavanja u dijalogu Kosova i Srbije, navodeći da vlada ima obavezu da o svemu obavještava skupštinu.

Kako je naveo na Facebooku, potpisano je nekoliko tehničkih sporazuma, u vezi sa energetikom, registarskim tablicama, putnim ispravama, ali vlada nije objavljivala ta dokumenta, kako bi javnost bila obavještena šta u njima piše.

“Francusko-njemački prijedlog je vlada prihvatila i poslala komentare. Ali, parlament i javnost nikada nisu obavješteni šta je sadržaj tog prijedloga, kakve je komentare vlada poslala, kakva je bila reakcija posrednika na te komentare i koliko ih je usvojeno u nacrtu koji je vlada nedavno prihvatila”, napisao je Hoti.

Dodao je da je imperativ da, osim skupštine, i javnost bude informisana, kroz kampanje i dijalog sa civilnim društvom i akademskom zajednicom.

“Transparentnost pomaže u izgradnji društvenog i političkog konsenzusa za konačni, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa i međusobno priznavanje, koji u Skupštini Kosova mora da ratifikuje dvije trećine svih poslanika”, naveo je Hoti.

Izvor: Kosovo Online