Nedostatak zakona

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu kaže da su politička nestabilnost i nerješeni problemi sa Srbijom uzrok nedostatka stranih investicija.

Gërxhaliu kaže da kada vidi krizu i barikade na sjeveru Kosova nijedna ozbiljna kompanija nema hrabrosti da investira, jer nije sigurna da li može nesmetano da uvozi ili izvozi.

"Dok se ne riješi problem Kosova i Srbije pričaćemo o investicijama i stranim investitorima ali njih neće biti na Kosovu, jer ne vjerujem da je neko spreman da uloži 200 ili 300 miliona eura u državu koja se jednog dana probudi i vidi da su svi putevi blokirani i ne može biti i izvoza. Vjerujem da se mora prihvatiti da je zajednički imenitelj rješavanja problema stranih investitora na Kosovu politička stabilnost i rješavanje problema sa Srbijom", rekao je Gërxhaliu.

Gërxhaliu kaže da su zemlje regiona mnogo agresivnije kada je riječ o stranim investicijama.

"Vidite da su zemlje regiona veoma agresivne u tom pravcu, u Srbiji imamo većinu evropskih brendova, Sjeverna Makedonija je takođe prilično atraktivna, vidite da je i Crna Gora promijenila pristup, Albanija posebno što se tiče turizma i energetike, zato zaista treba imati političku stabilnost i tek onda krenuti sa promotivnim kampanjama za strane investitore, uostalom, mora se shvatiti i druga istina da Kosovo pati od nedostatka zakona", rekao je Gërxhaliu.