Izvještaj

Evropski parlament objavio je nacrt izvještaja o Kosovu u kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.

U Izvještaju se ističe značaj pregovora Kosova i Srbije za dalje evropske integracije Srbije i Kosova i pozivaju obe strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi N1.

Izvještaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izvještaju koji potpisuje izvjestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola von Cramon, pohvaljeno je usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda Ruskog napada na Ukrajinu i uvoženje sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savjet Evrope i NATO.

Nacrt izvještaja o Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dvije nedjelje za eventualne amandmane. Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst Izvještaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio u upućen u Evropski parlament na glasanje.

Izvor: N1 Info