Petoro diplomata EU Miroslav Lajčak, Emmanuel Bonne, Jens Plettner, Francesco Talo i onaj iz SAD Gabriel Escobar prošlog petka su tokom višesatnog boravka u Prištini i Beogradu predstavili premijeru Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ažurirani nacrt od 10 tačaka za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Portal Reporteri.net ekskluzivno je došao do ovog dokumenta, koji je prošlog petka pet zapadnih diplomata predstavilo čelnicima obje zemlje.

Predmetni dokument, kako ga je premijer Kurti opisao ovog četvrtka tokom dana, ima 5 redova u uvodu kao "preambulu" gdje se najavljuje da je ovaj dokument Kosovu i Srbiji proslijedilo 5 diplomata Zapada "kao platforma za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije”.

Zapravo, čak i u ovom dokumentu je poznato da se 10 tačaka koje su već predstavljene kao evropska platforma zasnivaju na takozvanom francusko-njemačkom planu, koji su obje zemlje dobile u obliku "non-papera" u drugoj polovini godine prošle godine.

Ovo je sadržaj dokumenta koji je ekskluzivno prenio onlajn list Reporteri.net:

Nakon sastanaka koje je pet međunarodnih diplomata - Emmanuel Bonne, Jens Plettner, Francesco Talo, Gabriel Escobar i Miroslav Lajack - imali u Prištini i Beogradu, te predstavljanja evropskog prijedloga kao platforme za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, ovo je deset tačaka francusko-njemačkog plana na kojima se zasniva ova platforma:

Član 1
Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na bazi jednakih prava.

Obje strane će međusobno priznati relevantne dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2
Obje strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih naroda, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredjeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3
U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rješavati samo mirnim sredstvima i uzdržavat će se od prijetnje ili upotrebe sile.


Član 4
Strane su saglasne da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime.

Član 5
Obje strane će podržati njihove težnje da postanu članica Evropske unije.

Član 6
Iako osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obje strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, pravosuđa i provođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba i drugim sličnim oblastima postižući specifični sporazum.


Član 7
Obostrano se zalažu za postizanje konkretnih sporazuma, u skladu sa relevantnim instrumentima Savjeta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbjedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu iz nekih specifičnih oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktnih kanala komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova.

Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbjediti visok nivo zaštite srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8
Strane će razmijeniti stalne misije. Oni će biti smješteni u sjedištu odgovarajuće vlade.

Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9
Posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10
Strane će formirati zajedničku komisiju, kojom će predsjedavati EU, koja će pratiti implementaciju ovog sporazuma.

Obje strane potvrđuju svoje obaveze za implementaciju prethodnih sporazuma.





Izvor: Reporteri.net/info-ks.net