Sjednica

Na današnjoj 121. sednici Vlade Kosova, usvojen je Nacrt zakona o vjerskim slobodama. Odlučeno je i o novoj finansijskoj podršci za zaposlene u javnom sektoru za ovaj mjesec, a sjednica je započela osvrtom premijera na prošlonedjeljne poplave.

A to je trenutno prioritet i preokupacija vlade u Prištini, naglasio je danas premijer Albin Kurti, ali ne samo posljedice nakon poplava, već i šta su bili uzroci da se tako nešto desi.

Kurti je kazao da bi trebalo sprovesti i istragu o nezakonitim radnjama koje su uticale na štetu ekosistema.

"Oštećenja obala i korita rijeka, smeće, krčenje šuma, neadekvatni kanalizacioni sistemi, nepravilno planiranje…su poplavama išle u prilog. Pored procjene štete, moramo preispitati svoje ponašanje prema životnoj sredini i prirodi. Da poboljšamo naš odgovor u prevenciji. Potrebna nam je istraga o nezakonitim radnjama na štetu ekosistema. Oporavak nije dovoljan ako ne naučimo lekcije“, naveo je Kurti.

Istraga o svim nezakonitim radnjama koje su bile uzrok poplava, poručio je Kurti, treba da bude jedna od postupaka koje institucije moraju da preduzmu kako bi poboljšale odgovor na prevenciju od poplava ubuduće.

Obećao je danas da će Vlada stati uz pogođene opštine, te da šteta jeste velika, ali da je bitno da je na tome i ostalo.

Poručio je da je bilo štete na putevima, a da je evakuisanim građanima iz poplavljenih područja obezbjeđena hrana i odeća.

"Sa Nacionalnom gardom radimo na sanaciji štete. Bićemo uz građane i pomoć Vlade neće nedostajati nijednog trenutka", naglasio je Kurti.

Takođe danas, Nacrt zakona o vjerskim slobodama, koji, kako je objašnjeno, ima za cilj očuvanje vjerskog pluralizma i pružanje mogućnosti vjerskim zajednicama da budu zvanično registrovane, usvojen je, ali ne većinom glasova.

Kako prenose mediji sa ove sjednice, tri člana su bila uzdržana, među kojima je i novoimenovani ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Kurti je prije usvajanja kazao da preko Zakona o verskim slobodama, kosovska Vlada ima za cilj da ostvari standard o zaštiti verskih sloboda.

“Vjerske slobode zauzimaju značajno mjesto, različita mišljenja i sloboda kretanja su stalna činjenica demokratskog društva. Naša Vlada preuzima obavezu da poštuje sve građane bez razlike”, kazao je on, prenosi Kim.

Na istoj sjednici, vlada je odlučila i da za sve radnike u javnom sektoru izdvoji po 50 eura koje će im biti dodato na platu za mjesec januar, ali i da za ovaj mjesec produži dodatak zdravstvenim radnicima.

Nakon ove sjednice, bilo je predviđeno da se medijima na konferenciji obrate upravo ministar finansija, ali i ministrica obrazovanja.

Međutim, kako ovi ministri ni skoro sat nakon sjednice, nisu došli na najavljenu konferenciju – novinarske ekipe odlučile su da napuste salu u Vladi Kosova.