Zahvalnost

Predsjednica Kosova boravi u Vatikanu, gdje se sastala sa papom Franjom. Osmani mu se zahvalila na "kontinuiranoj brizi“ koju pokazuje prema Kosovu, ali i ujedno zatražila priznanje Kosova od strane Svete stolice.

"Došla sam ovde da izrazim zahvalnost naroda Kosova za brigu koju ste pokazali prema mojoj zemlji, ostajući stalno uz njih“, kazala je Osmani, navode iz Predsjedništva Kosova.

Ujedno je obavestila papu Franju o, kako je navela, viziji Kosova za integraciju u evroatlantske strukture.

"Priznanje žrtve je u temelju vjere u budućnost“, rekla je Osmani, te dodala:

"Narod Kosova je vaskrsao na pepelu žrtve mnogih generacija i njihovim naporima za slobodu. Sada Kosovo bezbjedno gradi svoju budućnost, u okviru široke porodice slobodnih naroda“.

Predsednica je poručila papi da bi priznanje Kosova od strane Vatikana uticalo na dalje jačanje "državnosti' i integraciju u evroatlantske strukture.

"Cilj Kosova za priznanjem od strane Vatikana doprinosi daljem produbljivanju i unapređenju naših vjekovnih odnosa, kao i evropskom putu naše zemlje“, rekla je Osmani.

Ujedno se zahvalila papi Franji na odluci iz 2018. godine da Apostolsku upravu Kosova podigne na nivo biskupije.

Osmani je sa papom Franjom razgovarala i o, kako se navodi u saopštenju, brizi koju je Vatikan pokazao prema narodu Kosova, "prepoznajući njegove civilizacijske vrijednosti, koje je svijet vidio oličene u ličnosti Majke Tereze“.

"Naši odnosi su veoma snažni, jer potiču iz zalaganja za mir, toleranciju i slogu među ljudima. Oni su nas tradicionalno ujedinjavali“, rekla je predsjednica.