Neki prestaju da ih primaju

Regionalno vodovodno preduzeće „Priština” već nekoliko dana ne prima kovanice od dva eura, jer su banke nedavno odbile sumu novca iz tog preduzeća uz obrazloženje da je lažan, prenosi Koha.

Portparolka vodovoda Arijete Mjeku saopštila je da su u tom preduzeću, zbog nedostaka uređaja za provjeru novca, suočili sa lažnim novcem.

"Imamo kupce koji račune od 100 ili 200 eura plaćaju kovanicama od dva eura. Imali smo slučaj da je blagajnik otišao da preda novac banci i ispostavilo se da je lažan i morao je da ga isplati iz svog  džepa. Dosta lažnih kovanica smo imali, jer nismo imali uređaj za verifikaciju kovanica", rekla je Mjeku.

Mjeku je dodala da sve dok vodovod ne dobije uređaje za provjeru novca, građani neće moći da plaćaju račune kovanicama od dva eura.

To nije jedino preduzeće u Prištini koje se suočava sa ovim problemom.

„Priština parking“ je još jedno javno preduzeće koje je već prestalo da prima metalne kovanice od dva eura.

Direktor tog preduzeća Sokol Havoli kaže da bi, šteta bila i do 40.000 eura godišnje.

„Nakon primanja novca tokom dnevnog prometa sa prodajnih mjesta, dostavljamo ih bankama u kojima imamo račune. Pošto naši službenici dostavljaju sredstva bankama, onda je banka suočena sa ovim falsifikovanim valutama. Kao rezultat toga, u skladu sa procedurama, banka je obavjestila policiju. Ali u ovim slučajevima policija je intervjuisala naše zvaničnike“, rekao je Havoli.

Prema statistici Udruženja banaka Kosova, samo tokom trećeg kvartala 2022. godine u bankarski sistem je isporučeno na hiljade falsifikovanih eura.

Izvršni direktor tog udruženja Petrit Balija kaže da je samo u tom periodu identifikovano i uklonjeno sa tržišta oko 60.000 eura, novčanica i kovanog novca, a da ih je veći broj u Prištini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore