Nije štedela!

Za 12 mjeseci skoro 2.3 miliona Kosovara iz dijaspore posjetilo je Kosovo što je 220.000 više nego 2021. godine, prenosi Koha.

Međutim, broj onih koji su na Kosovo došli tokom decembra manji je za 160.000 u odnosu na decembar 2021.

Zamjenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Liza Gashi rekla je da su barikade i inflacija možda uticali na smanjenje tog broja.

Prema izvještaju Centralne banke Kosova, dijaspora je potrošila preko 1,48 milijardi eura tokom posjete prethodne godine na Kosovu.

Gashi dodaje da su od januara do novembra 2022. godine doznake iz dijaspore dostigle vrijednost od 1,1 milijardu eura. Čini se da je razlog za povećanje doznaka povećanje broja migracija omladine posljednjih godina u zapadne zemlje, uglavnom u Njemačku.

„Do novembra 2022. imali smo negdje oko 1,1 milijardu eura i vjerujem da će vrlo brzo Centralna banka Kosova izaći sa konačnom statistikom za 2022. Međutim, vidimo ne samo za Kosovo, već za ceo region da se povećanje doznaka se dešava postepeno”, rekla je ona.

Gashi dodaje da ekonomska diplomatija za promociju i podsticanje stranih investicija na Kosovu ostaje prioritet vlade i najavila da se tokom 2023. godine očekuje imenovanje 10 ekonomskih atašea.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore