Posvetiti se zdravstvu i obrazovanju

Analitičar Arton Demhasaj smatra da je Vlada Kosova dosta energije i vremena potrošila na dijalog sa Srbijom i da u 2023. godini Vlada treba da se posveti zdravstvenom i obrazovnom sektoru, prenosi Telegrafi.

„Zdravstvo i obrazovanje treba da budu prioritet izvršne vlasti za 2023. godinu. To su najvažnija pitanja kojima bi Vlada trebalo da se bavi tokom ove godine. Tokom prošle godine nije urađeno ništa konkretno”, kazao je Demhasaj.

Prema njegovim riječima, proleće 2023. godine je krajnji rok za postizanje dogovora sa Srbijom.

„Kao i druge vlade, ova vlada je potrošila mnogo vremena i energije na dijalog. I najvjerovatnije će se isto desiti i ove godine. Mislim da će proljeće ove godine biti krajnji rok za finalizaciju procesa dijaloga. Međunarodni faktor je već to dogovorio”, naveo je Demhasaj.

Demhasaj je dodao da bi to bilo dobro za Kosovo, jer bi vlada počela da se bavi suštinskim problemima građana.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi, smatra da pored zdravstva i obrazovanja u fokusu treba da budu i energetski sektor kao i dijalog za pronalaženje rješenja sa Srbijom.

„Izdvojio bih četiri prioriteta, pametnija strategija u oblasti energetike, jer je ovaj sektor direktno i indirektno povezan sa nivoom privrede zemlje. Drugi je zdravstvo, ozbiljna reforma u zdravstvu i to na način koji odgovara 21. vijeku. Treće je obrazovanje, jer je ono stub države i društva. Kosovu je potrebno kvalitetno obrazovanje. Potrebna je sveobuhvatnija strategija. I konačno dijalog, ali ne obavezno sa Srbijom", rekao je Arifi.

Kako je dodao, Kosovo ne može postići dogovor sa Srbijom, te je neophodna nova strategija.

"Dijalog Kosovo-Evropska unija-Sjedinjene Američke Države o tome kako pronaći rješenje. Sa Srbijom ne možemo da nađemo rješenje, ali to možemo preko međunarodnih partnera. Dakle, ovo bi trebalo da bude nova strategija koju bi vlada trebalo da preispita“, zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi