Opšti kolektivni ugovori

Ministrica obrazovanja Arberie Nagavci najvila je da će Vlada Kosova uskoro utvrditi vrijednost osnovnog koeficijenta na osnovu Zakona o platama.

Zakon o platama usvojen je 22. decembra, ali osnovni koeficijent još nije objavljen.

"Vrijednost koeficijenta će se vrlo brzo utvrditi u Vladi. Nije u mojoj nadležnosti da o tome govorim, ali vjerujem da će koeficijent odražavati i privredni rast. Sektor obrazovanja je korisnik svih izmjena i koeficijenata koji su predviđeni Zakonom o platama“, kazala je Nagavci.

Nagavci je ocjenila da su tokom protekle godine uradili veoma dobar posao u pogledu kompletiranja pravne infrastrukture u sektoru obrazovanja.

Ona je komenatrišući prekid kolektivnog ugovora od 21. novembra, kazala da izvršna vlast radi na tome da obezbjede opšte kolektivne ugovore.

"Mi smo, uz zvanične informacije o ovom pitanju, uputili poziv Ujedinjenom sindikatu obrazovanja i nauke da započnu razgovore o novom kolektivnom ugovoru, to je pomenuo i premijer Kurti, rekavši da je naš cilj i orijentacija kao vlade da imamo opšte kolektivni ugovor“, naglasila je Nagavci.

Kako je navela, volja i spremnost Vlade postoji, ali sindikat obrazovanja, dodala je, nije zainteresovan za pregovore o novom ugovoru.

"Vjerujem da će se ponovo razmisliti i vidjeti da je i taj njihov stav pogrešan", rekla je Nagavci.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj najavio je da će taj sindikat preduzeti određene mjere, ukoliko se na skupštinskoj sjednici, na kojoj će se razmatrati Nacrt zakona o platama, ne budu razmatrali i njihovi zahtjevi, i dodao da će se u tom slučaju, štrajk biti nastavljen u januaru.