Sklanjaju tešku mehanizaciju

Srbi sa sjevera Kosova počeli su sa uklanjanjem barikada, na sjeveru Kosova, na Rudaru kod Zvečana i Ibarskoj Slatini i Lešku nedaleko od Leposavića.

Te dvije barikade bile su i najveće na magistralnom putu koji od Prištine vodi prema Raškoj i graničnom prijelazu Jarinje. Uklanjanje barikade u Rudaru prati i veliki broj pripadnika sedme sile.

Takođe danas oko 15 sati, počelo je i uklanjanje barkade u Lešku.

Uklanja se teška mehanizacija, a sa prvim mrakom, kako je najavljeno biće prohodan magistralni putni pravac prema Jarinju. Takođe građani rasklapaju i šatore, dok gori posljednja vatra u buradima pored kojih su se okupljeni proteklih dana grijali.

Situaciju na terenu prati Kfor, a tokom celog dana barikade nadleće i helikopter te misije.

Ranije danas u mestima Varage i Zubodolina u opštini Zubin Potok, sklonjene su prve dvije barkade koje su blokirale lokalne prilaze, kao i na drugim lokacijama širom sjevera Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova najavio uklanjanje barikada i dodao da su dobijene čvrste garancije da ljudi sa barikada neće biti proganjani i da KBS ne mogu na sever Kosova bez dozvole komandanta Kfora.

Razgovor sa Srbima uslijedio je nakon što je Sud u Prištini premestio u kućni pritvor Dejana Pantića, čije je hapšenje i pokrenulo proteste Srba i barikade.