Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da u francusko-njemačkom planu postoji mnogo toga što treba razjasniti, i ponovila da ZSO može da bude formirana kao nevladina organizacija, prenosi Klan Kosova.

"Želim da budem veoma iskrena prema građanima Kosova kako ne bih stvarala neka velika očekivanja u vezi sa tim dokumentom. Od početka smo taj dokument nazivali dobrom osnovom za razgovore, ali nikada nismo rekli da dokument kao takav bez ikakvih izmjena može biti prihvatljiv za Kosovo, jer ima mnogo stvari koje treba razjasniti, na šta su tačno mislili autori, jer se mogu tumačiti na različite načine, rekla je Osmani.

Osmani je, između ostalog, izjavila da barikade ne sjeveru nikada nisu bile opasnije i dodala da je procena bezbjednosnih institucija da njihovo uklanjanje može dovesti do žrtava.

"Nije Kosovo to koje je u bilo kom trenutku uskratilo prava, već su barikade na čelu sa Vučićem dovele do ovakvih situacija jer mi nismo postavili te barikade. Ako su i dalje tu, to nije zato što nije bilo spremnosti policije da ih ukloni, već zato što je zajednička procjena i kosovskih i međunarodnih bezbjednosnih institucija da trenutno uklanjanje može dovesti do mnogih žrtava", rekla je Osmani.

Ona je ponovila da se opštine sa srpskom većinom mogu udružiti u nevladinu organizaciju.

"Za ZSO postoji član u tom dokumentu iz 2015. godine koji nalaže da se prođe kroz Ustavni sud i to je svojevrsni preduslov za njegovo samosprovođenje. Dakle, poštujući odluku Ustava, poštujemo i sam sporazum. ZSO je, kao što znate, predviđeno kao mogućnost i u sadašnjim zakonima Republike Kosovo, čak i bez njihove promjene. Oni predviđaju da se opštine mogu međusobno udružiti u obliku nevladinih organizacija gdje onda lobiraju za više prava na centralnom nivou", kazala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova