Lider PDK

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da je moguće da je odluka o određivanju kućnog pritvora Dejanu Pantiću doneta u dogovoru sa Vladom Kosova, kako bi se uklonile barikade na sjeveru.

Prema njegovim riječima, Vlada mora da opravda tu odluku, dodajući da premijer Kosova Albin Kurti mora da bude iskreni prema građanima.

"Na Vladi je da izađe i objasni da li je umiješana u ovo, jer ono o čemu se posljednjih dana mnogo puta govori je da Vlada mora da se saglasi sa puštanjem uhapšenog Pantića u kućni pritvor. Ako je riječ o skrivenom dogovoru Vlade, bolje je da nam kaže razloge za ovu odluku. Malo je čudno jer, nisam pročitao optužnicu, ali ako stoji da je optužen za terorizam, puštanje u kućni pritvor je zbunjujuće", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je rekao da se situacija na sjeveru pogoršava zbog pogrešnih odluka Vlade.

"Situacija na sjeveru zemlje je prilično uznemirujuća, nažalost u ove skoro tri nedjelje nije došlo do poboljšanja, već naprotiv, situacija je prilično zabrinjavajuća. Zabrinut sam prije svega zbog građana, jer nivo bezbjednosti opada i u svim komunikacijama koje imamo posebno sa albanskim stanovnicima, vidimo da postoji porast straha", rekao je on.

Krasniqi je rekao da fokus Vlade Kosova i Predsjedništva treba da bude na tom pitanju i dodao da uklanjanje barikada treba da se uradi u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

"Danas na sjeveru nema tablica RKS, nema funkcionalnih kosovskih institucija, nema integracije lokalnih Srba, nema izbora, ali postoje barikade, tako da je situacija sve gora i to je kombinacija grešaka i nacionalnosti naše vlasti. Smatram da je koordinacija sa međunarodnim faktorom neophodna, ali to ne može biti jedini način ako nema pomaka", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online