Zabrinutost

Zvanični Berlin poručuje da "ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je prije moguće", a od Kosova traži da prihvati primjenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Deutsche welle.

“Njemačka vlada je veoma zabrinuta zbog najnovijih tenzija na sjeveru Kosova. Od Srbije se očekuje konstruktivan pristup i Beogradu je to preneto”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova u srijedu u Berlinu, a prenosi njemačka agencija DPA.

Kako se dodaje, "nacionalistička retorika, kakvu smo posljednjih nedjelja čuli iz Srbije, potpuno je neprihvatljiva".

"Pojačano vojno prisustvo u blizini srpske granice sa Kosovom takođe šalje pogrešan signal. Njemačka vlada zato zahtjeva da ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je prije moguće“, rekao je portparol.

Istovremeno, rečeno je da "Kosovo mora da prihvati primjenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština" uz napomenu da njemačko ministarstvo podržava razgovore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Agencija DPA podsjeća da su "prije skoro tri nedjelje, Srbi podigli barikade na sjeveru Kosova blokirajući posebno puteve ka prijelazima prema Srbiji“. Oni tako, kako piše njemačka agencija, "protestuju zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca srpskog porijekla koji je, prema navodima kosovskih vlasti, predvodio napade na službenike izborne komisije".

Izvor: DW