Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja, govoreći o barikadama na sjeveru Kosova, rekao je da su Srbi koji su postavili te barikade na cesti "naoružani do zuba".

Čak je ocijenio da bi Kosovu išlo u prilog da barikade na sjeveru ukloni KFOR.

Nadalje, pojasnio je hijerarhiju institucija koje bi morale djelovati u slučaju potrebe.

“Sigurnosna struktura na sjeveru je lokalna policija, regionalna policija, KBS i normalno KFOR. No, mi smo iz tog dijela isključili KBS. Srbi na sjeveru naoružani su do zuba. I građani Kosova bi to trebali uzeti u obzir. Policija Kosova ima te mehanizme i proporcionalnu snagu za uklanjanje barikada. No, pitanje je strateško, pa će biti bolje da KFOR ukloni barikade kako se ne bi dala prilika ekstremno desničarskim ekstremističkim grupama da ih kasnije zloupotrijebi”, rekao je Muja u emisiji “Debatni kutak” u Teve1.

Muja je rekao da međunarodna zajednica treba da pogleda poziciju Srbije jer, prema njegovim riječima, ona ne može nastaviti dalje logikom partnerstva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Barikade koje onemogućuju slobodu kretanja moraju biti uklonjene, jer ih održava službeni Beograd", rekao je poslanik Muja.