Malo strpljenja!

Premijer Albin Kurti rekao je da su mjere za energetsku krizu koje je Vlada Kosova preduzela djelotvorne i apelovao na građane da u januaru i februaru nastave sa štednjom struje, prenosi Koha.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je potrošnja električne energije smanjena za osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Tokom 2022. godine izdvojili smo 85 miliona eura za građane koji se suočavaju sa ovom velikom krizom. Subvencionisanjem računa za sve izbjegli smo poskupljenja za porodice, opštine i javne ustanove koje troše preko 800 kilovata. Omogućili smo jeftinije cijene nego u regionu. Uz dodatnu subvenciju za one koji štede, pomogli smo preko 161.000 porodica u septembru, preko 212.000 porodica u oktobru. Broj onih koji štede iz mjeseca u mjesec se povećavao. Nagradili smo one koji štede. Ovim mjerama smo uravnotežili potrebu građana da izbjegnu poskupljenje energenata i postupili smo u skladu sa energetskom strategijom. Uspjeli smo da smanjimo potrošnju električne energije za osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Posebno u domaćinstvima, u novembru smo dostigli 15 odsto", rekao je Kurti.

On je zahvalio građanima koji štede struju i rekao da je zahvaljujući tome omogućeno redovno snabdjevanje električnom energijom.

"Cijena jednog megavata po satu je preko 500 eura, osam puta više nego što plaćate račune. Januar i februar biće teški periodi, temperature padaju i cijene energenata rastu na međunarodnom tržištu. Molimo vas da intenzivirate uštede", naveo je Kurti.

Kurti je dodao da opštine i preduzeća nisu štedeli struju i upozorio ih da ako tako nastave, subvencija za njih ubuduće biće ukinute.

Kurti je najavio da će vrijednost platnog koeficijenta biti utvrđena u januaru, nakon što je u četvrtak u Skupštini usvojen Zakon o platama i zamolio građane za "malo strpljenja".

On je naveo da je za Vladu kosova polazna osnova u Zakonu o platama ukupnost, a ne vrijednost koeficijenta i dodao da je za izradu tog zakona potrebno više vremena.

"Odlično je urađen Zakon o platama koji je usvojen u Skupštini Kosova, zajedno sa Zakonom o javnim funkcionerima. Trebalo nam je možda više vremena nego što smo željeli. Hteli smo da se dobro pripremimo da se zakoni ne poništavaju na sudovima, s obzirom na gorko iskustvo kada je to pokušano prvi put", rekao je Kurti.

Kako je kazao, usvojeni zakoni će stupiti na snagu 1. februara, dodajući da je ukupan budžet za plate 745 miliona eura.

"U januaru će biti određena vrijednost koeficijenta. Poslije 1. februara biće objavljene plate po Zakonu o platama. Zakonom o platama ne možemo da odredimo koeficijent, jer je to vezano za budžet. Molim vas za malo strpljenja", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline