Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Florin Aliu ocjenio je da je inflacija glavni ekonomski problem Kosova tokom 2022. godine, a Vladu je kritikovao da je učinila malo da pomogne građanima da se izbore sa ovom situacijom, prenosi Koha.

Aliu kaže da je visoka inflacija opasna za obične građane, a ne za Vladu i preduzeća. On dodaje da zbog visoke inflacije Vlada Kosova ima najveći budžet ikada.

„Inflacija na Kosovu je premašila one prihvatljive nivoe od tri do četiri odsto, što je zdravo za privredu. Prema podacima Svjetske banke inflacija je dostigla 20 odsto. Vlada je predstavila najveći budžet ikada što je rezultat upravo visoke inflacije”, rekao je Aliu.

Dodaje da je u novembru na Kosovu inflacija bila 11 do 12 odsto, a da nema povećanja plata. Vlada, kako kaže, nije uradila ništa ili je uradila malo da pomogne građanima u ovakvoj situaciji.

„Treba da postoje konvertibilni kuponi kao u razvijenim zemljama. Oni se daju građanima sa niskim primanjima, što im omogućava da sa njim kupuju samo osnovnu hranu“, rekao je Aliu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore