Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri smatra da je Vlada Kosova morala bez odlaganja da pristupi novim pregovorima tokom ljeta, poručivši da treba iskoristiti kapacitete Kfora za uklanjanje barikada na sjeveru, prenosi Teve 1.

Haziri je rekao da je situacija između Kosova i Srbije stvorila novu okolnost za pregovore, kao i da se sada govori o normalizaciji Prištine i Sjeverne Mitrovice.

„Nova situacija je greška Vlade. Da je Vlada bez odlaganja ušla u pregovore tokom ljeta, ovo se ne bi desilo. Pošto je novonastala situacija stvorila novu okolnost pregovora, sada se govori o normalizaciji Prištine i Sjeverna Mitrovica“, izjavio je Haziri.

Prema njegovim riječima, u dijalogu niko nije mogao da postavlja uslove. Mišljenja je i da je premijer Kosova Albin Kurti bez razloga sebi stavio "kamen oko vrata".

„Ova nova situacija ima dva problema. Prvi je nova defakto situacija stvorena na sjeveru, gdje neformalne grupe kontrolišu situaciju, a druga je dijalog pod uslovima. Dijalog nikada nije imao uslove, nijedna strana nije mogla da uslovljava. Prvi put je premijer bez razloga stavio kamen oko vrata. To se odnosi na sprovođenje odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO i u vezi sa zemljištem manastira Dečani. Nije bilo potrebe da se dolazi do ovoga“, rekao je Haziri.

Haziri je rekao da Kosovo treba da iskoristi kapacitete Kfora, i da ne govori da ima kapacitete da samo upravlja situacijom na sjeveru.

„Moraju se iskoristiti kapaciteti Kfora i naći rješenja. Kfor zna koliki imamo kapacitet, svakodnevno procenjuje naše bezbjednosne kapacitete. Oni nam takođe pomažu da izgradimo kapacitete i dio su izgradnje naših bezbjednosnih organa“, rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo online/TV 1