Mišljenje analitičara

Brojni analitičari smatraju da bi bezbjednost trebalo da bude prioritet broj jedan vlastima na Kosovu i u Srbiji, prenosi RTK.

Trenutna situacija na sjeveru Kosova najviše šteti građanima koji tamo žive, ukazuje politički analitičar iz Južne Mitrovice Nexhmedin Spahiu.

"Izolovani su između barikada koje su rezultat jedne bitke koja se vodi između Vlade Srbije i Vlade Kosova zbog toga ko kontroliše tu teritoriju. Kolateralna šteta te bitke su sami građani koji žive na tom prostoru. I Beograd i Priština trebalo bi da vode računa jer su ipak najvažniji ljudi, a ne teritorija. Blagostanje građana, bezbjednost, treba da bude prioritet broj jedan za svaku Vladu koja pozitivno misli", rekao je Spahiu.

S druge strane Ognjen Gogić smatra da će Kosovo i međunarodna zajednica ostaviti prostora da se Srbi sa sjevera sami povuku sa barikada.

"Čini mi se kao da ova situacija nikoga previše ne zabrinjava, kao da postoji tu neka ravnoteža oko barikada, u smislu da one nisu naročita prijetnja. Tako da mi se čini da će zapravo Kosovo i međunarodna zajednica ako djeluju zajedno, odlučili da puste barikade neko vrijeme, da će Srbi poslije nekog vremena odustati od toga. Daće im prostor da se sami povuku", smatra Gogić.

Izvor: RTK2