Saopštenje MUP-a

Nijedan dokument ili sporazum postignut između Kosova i Srbije u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa ne sprečava Kosovo da pošalje ili rasporedi specijalne jedinice svoje policije na sjeveru zemlje – području naseljenom većinom Srbima, navelo je u saopštenju ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Međutim, sporazum između Kosova i NATO-a zahtjeva da se za razmještanje snaga Bezbjednosne snage Kosova dobije saglasnost KFOR-a, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da ne postoji nikakav dokument ili sporazum na koji se pozivaju predsjednik i premijerka Srbije (Aleksandar Vučić i Ana Brnabić).

Vlasti u Srbiji su u nekim slučajevima navele da kosovske institucije nemaju pravo da šalju specijalne policijske snage u sjeverne opštine: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali nisu precizirale na koji član ili odredbu Sporazuma Brisela se pozivaju.

Trenutno, u ovom dijelu Kosova – gdje, prema RSE, djeluju i paralelne strukture Srbije – pojedini lokalni Srbi postavili su barikade da se suprotstave hapšenju bivšeg srpskog policajca.

Policija Kosova uhapsila je Dejana Pantića 10. decembra pod sumnjom da je umješan u napad na zvaničnike Centralne izborne komisije na sjeveru.

Zbog napete situacije, Policija Kosova je pojačala prisustvo na ovom području, a vlasti su negirale da su tamo upućene specijalne jedinice, kako su tvrdili pojedini srpski zvaničnici.

U aprilu 2013. godine tadašnji premijer Kosova Hashim Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić, uz posredovanje EU, potpisali su ono što je poznato kao „Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa“ – u narodu poznat kao Briselskog sporazuma.

U ovom dokumentu se navodi da treba da postoji samo jedna policija, koja se zove Policija Kosova, i da svi policajci na sjeveru treba da budu integrisani u nju.

Kako je navedeno, postoji pasus gdje je navedeno da će postojati regionalni policijski komandir za četiri opštine sa srpskom većinom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koji mora biti Srbin, državljanin Kosova i njega predlažu četiri predsjednika opština na sjeveru, a imenuje ga ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Ni u jednoj tačci tog sporazuma se ne pominje odlazak ili ne dolazak specijalnih jedinica Policije Kosova na sjever.

Bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri takođe je negirala tvrdnje srpskih zvaničnika.

Ona je za Radio Slobodna Evropa kazala da ne postoji sporazum kojim se Policiji Kosova ili njenim jedinicama zabranjuje odlazak na sjever.

„Policija Kosova djeluje na cijeloj teritoriji Kosova u skladu sa Ustavom države i zakonima Kosova. Ne postoji Briselski sporazum koji ograničava Policiju Kosova, uključujući specijalne jedinice. Nije tačno ono što kaže srpska strana, takvog dogovora nema“, kazala je Tahiri.

Portparol EU Piter Stano izjavio je 14. oktobra prošle godine da takav sporazum ne postoji, ali je dodao da je uobičajena praksa da se koordinira sa međunarodnom zajednicom prije eventualnog raspoređivanja specijalnih snaga na sjever.

Istovremeno Zakon o policiji Kosova obavezuje tu instituciju da obavlja poslove na cijeloj teritoriji zemlje.

Prema ovom zakonu, „policija djeluje kroz jedinstveni lanac komandovanja na cijeloj teritoriji Republike Kosovo“.

Za razliku od Policije Kosova, raspoređivanje Bezbjednosnih snaga Kosova u sjevernim opštinama je ograničena sporazumom između Kosova i NATO-a, kojim je za njeno stacioniranje na sjeveru Kosova potrebna saglasnost i dozvola komandanta KFOR-a.

Aktuelni šef NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je da je taj sporazum „i dalje na snazi“.

Iz KFOR-a su za RSE odgovorili da „BSK mogu biti raspoređene u sjevernom dijelu Kosova prema postojećim sporazumima samo uz prethodnu saglasnost Kfora. Nijedan zahtjev za ovo nije podnet komandantu Kfora“, navedeno je u odgovoru KFOR-a.