Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je prvi nacrt francusko-njemačkog prijedloga daleko od kosovskih ciljeva i da nijedna albanska stranka ne može da ga potpiše, prenosi Reporteri.

Prema riječima Krasniqija, nacrt koji je u utorak doneo šef diplomatije EU Josep Borell može se smatrati novim nacrtom i da ga ne treba odbaciti.

"Smatram ovo novim nacrtom. Stojim iza onoga što sam rekao o prvom nacrtu. Kao što prvi nacrt bilo koja od albanskih partija na Kosovu ne može da potpiše jer je to daleko od naših centralnih ciljeva i težnji. Vjerujem da postoji prilika da se uključimo u ovaj proces i da tražimo i uvećamo ostvarenje naših državnih težnji, što sam rekao u Skupštini Kosova", rekao je Krasniqi na Kanalu 10.

On je istakao da postoji pet glavnih zahtjeva koje Kosovo treba da traži u okviru ovog prijedloga.

"Prema meni i PDK, ima ih pet. Prvi je očuvanje unitarnog karaktera države Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta i ustavnog suvereniteta koji imamo. Drugi je da se garantuje priznanje Kosova od pet preostalih zemalja EU. Treće, da se  Kosovu otvara proces članstva u NATO. Četvrti, da dobijemo status države kandidata za članstvo u EU. Peti zahtjev je uzajamno priznanje, što bi trebalo da bude osnovni cilj", izjavio je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, uzajamno priznanje sa Srbijom treba da bude glavni cilj sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri