Engleski politički novinar

Engleski politički novinar, istoričar i akademik Noel Malcolm izjavio je da je Zapad kriv zbog situacije u kojoj se Kosovo danas nalazi, prenosi Gazeta Blic.

"Ono što bih želeo da kažem je da je od 1998. godine odnos spoljnih faktora prema Kosovu uglavnom razočaravajući. Naravno, bilo je očigledno dobrih trenutaka: oslobađanje Kosova uz pomoć NATO snaga, konačna podrška proglašenju nezavisnosti 2008. godine, nešto izuzetno važno u to vrijeme. Ali u drugim aspektima razočaravajuće je što Zapad nikada nije bio koordinisan u strategiji za Kosovo", kaže Malcolm, koji je i autor knjige "Kratka historija Kosova".

Malcolm smatra da su zemlje regiona trebale da izdaju zajedničko saopštenje u kome bi podržale nezavisnost Kosova.

"Mali primjer, ali ne tako mali. Bilo je neophodno da sve zemlje regiona izađu sa zajedničkim saopštenjem, gdje kažu: pozdravljamo ovakav razvoj događaja i ovo je pravi korak, a ne pretnja stabilnosti u regionu, naprotiv,. Ova zajednička deklaracija zemalja regiona imala bi veliki uticaj na svetsko mnjenje. Oni to nisu uradili i ostavili zemlje poput Rusije mogu da manipulišu sa pitanjem Kosova radi svojih interesa", rekao je on.

Prema riječima Malcoma, istorija od usvajanja Ahtisaarijevog plana do danas pokazuje da Srbija nikada nije bila pod jednakim pritiskom kao Kosovom kada je riječ o postizanju i primeni sporazuma.

"Odlučili su da Ahtisaarijev plan sprovedu selektivno. Taj plan je imao aneks u kome je pisalo da će dosijei o pitanjima kulturnog nasljeđa u beogradskom arhivu morati da budu vraćeni Prištini. Da li su se ikada potrudili da se ovo desi? Nimalo. Ali kada kažu da dvije strane moraju da postignu kompromis, moj utisak je da vrše dvostruki pritisak na Kosovo nego na Srbiju. U okviru Ahtisaarijevog plana, Kosovo je učinilo mnoge ustupke po pitanju prava Srba koji žive na njegovoj teritoriji, a oni i dalje traže ustupke od Prištine, dozvoljavajući Beogradu da postavlja više zahtjeva", kazao je Malcom.

Malcolm smatra da će rat u Ukrajini probuditi zapad i da će Amerika posvetiti više pažnje Kosovu.

"Ako postoji jedna utjeha... jedna mala uteha od strašnog rata u Ukrajini, to je da se Zapad probudio, da će sada da bude na oprezu prema ruskoj strategiji na Balkanu. Nadam se povratku pažnje Amerikanaca na Kosovo, pažnju koja je izgubljena poslije 2008. godine. Nadam se da će zapadne zemlje biti više koncentrisane u regionu", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic