Skeptičan

Stručnjak za međunarodne odnose Seb Bytyqi skeptičan je da se može postići dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije do marta 2023, prenosi Koha.

On kaže da Evropska unija odlaže naredni sastanak Kurtija i Vučića, uprkos dogovoru o registarskim tablicama i obećanjima za intenziviranje dijaloga u okviru francusko-njemačkog plana.

Bytyqi kaže da posrednici u dijalogu, poput Lajčaka i Borella, sporo pristupaju dijalogu, što Srbiji odgovara.

„Imali smo izjave Borella da će za nekoliko dana biti poziv za sastanak. Ovo vrijeme je prošlo i još uvijek nema poziva za sastanak na visokom nivou. Ovo je zabrinjavajuće, jer ako se nastavi ovim tempom, dogovor će teško biti postignut do marta. Postoji prostor za zabrinutost u vezi sa tempom sastanaka na visokom nivou. Generalno, postoji spor pristup. Mi smo ranije imali takve deklaracije za intenziviranje sastanaka, ali kasnije ponašanje nije bilo u skladu sa tim deklaracijama. Bilo je obećanja da će se organizovati više sastanaka na visokom nivou, ali se nije tako dogodilo. Ista stvar se ponavlja i zato treba da budemo skeptični i kritični prema ovakvom Borellovom pristupu“, kaže on.

Bytyqi traži od Vlade Kosova da unapredi plan francusko-njemačkog dijaloga, za koji kaže da može da se mijenja usput, u zavisnosti od pregovora obe strane.

Međutim, dodaje da se o planu, nažalost, još uvijek ne pregovara, jer je Srbija za to postavila preduslove.

„O (francusko-njemačkom) planu se mora pregovarati i svaka strana ima svoje zahteve. Nažalost, još uvijek nismo u pregovorima o planu, jer je Srbija postavila preduslove i za sada je, čini se, fokus na ispunjavanju preduslova koje je Srbija postavila. To je nepravedno jer sada treba da budemo u raspravi o samom planu kako bismo što prije postigli dogovor. Naravno, francusko-njemački plan može imati promjene, ali kakve će one biti zavisi od pregovora i prezentacije svake strane i koliko su u stanju da bolje pregovaraju“, dodaje Bytyqi.

On izražava zabrinutost zbog zahtjeva međunarodnih saveznika u vezi sa formiranjem ZSO i dodaje da je ne treba formirati bez postizanja dogovora o normalizaciji odnosa.

„Možemo doći u situaciju da Kosovo formira ZSO iako Srbija nije primjenila prethodne sporazume. Ako se to pretvori u zvaničnu politiku, to bi bilo katastrofalno za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa. O ZSO se može razgovarati kao dio potpisivanja sporazuma i može se primeniti nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji. Takođe, u istom koraku implementacije sporazuma i od strane Srbije“, naglašava on.

Prema njegovim riječima, Srbija je iskoristila imenovanje ministra Nenada Rašića u vladin kabinet kao razlog da bojkotuje samit EU u Tirani 6. novembra. On je rekao da glavni razlog nije uvođenje sankcija Rusiji, jer će biti zajedničko saopštenje o osudi ruske agresije u Ukrajini.

„Ovo dokazuje pristup Srbije da nije spremna da prekine odnose sa Rusijom, jer je poznato da se samit u Tirani bavi i sankcijama Rusiji i biće potrebno da sve zemlje Zapadnog Balkana poštuju EU. Iz tog razloga Srbija ne može da odobri tu izjavu i ne učestvuje na samitu. Takođe je razotkrio rasizam prema Albancima na Kosovu i šovinizam prema kosovskim Srbima, posebno prema onima koje on direktno ne kontroliše. Ovakvo ponašanje je još jedan razlog da budemo skeptični prema brzom dogovoru“, izjavljuje on.

Bytyqi naglašava da je nastavak statusa kvo u interesu Srbije, jer čeka neku političku promjenu, posebno u SAD, i da bude u povoljnijoj poziciji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore