Krajnji cilj članstvo u EU

Američki diplomata kazao je kako Washington podržava ‘Otvoreni Balkan’, kao što podržava sve ostale ekonomske, regionalne inicijative, ali je važno da okupi svih šest zemalja.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako Washington podržava “Otvoreni Balkan”, kao što podržava sve ostale ekonomske, regionalne inicijative, ali je dodao kako je važno da okupi svih šest zemalja.

“Regija će biti jača, dinamičnija ako se integrira. Procjene su da u regiji živi 22 miliona ljudi i to tržište se razvija tri puta brže od ostatka Evrope“, rekao je on na online konferenciji u organizaciji Atlantskog saveza.

Kazao je kako su dva uvjeta za podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”, prenosi Tanjug.

“Jedan je da uključi sve regionalne zemlje kao punopravne članice… Treba testirati i volju [predsjednika Srbije Aleksandra] Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu“, kazao je Escobar i ocijenio kako je to interesantan aspekt “Otvorenog Balkana”.

Treba testirati Aleksandra Vučića

“Ali, razlika između slobodne zone i švercerske zone je kontrola granica“, dodao je i naveo kako “to znači da se granica Srbije s [bh. entitetom] Republikom Srpskom i sjevernim dijelom Kosova moraju posmatrati kao međunarodne granice”.

“Otvoreni Balkan” pod tim uvjetima je, kako je rekao, dobra prilika da se “regija zaliječi“.

Na pitanje postoji li rok da Srbija i Kosovo postignu dogovor o normalizaciji odnosa, Escobar je kazao kako bi bilo dobro da se to dogodi “što prije“.

“Nikome ne odgovara zamrznuti konflikt”, rekao je američki diplomata, koji je govorio i o Berlinskom procesu, koji je, kako je naveo, važan za zajedničku viziju regije.

Podsjetio je kako su nedavno potpisana tri sporazuma.

Rekao je da SAD ima odličnu saradnju sa šest država, ali da one nemaju dobre međusobne odnose, kao i da ih Washington već vidi kao dio Evropske unije i smatra da proces mora biti brži te da nisu dovoljni samo signali, već su potrebni i jasniji koraci.

Krajnji cilj za sve mora biti članstvo u EU

“Države Zapadnog Balkana su već evropske, kulturološki i historijski pripadaju Evropi, a ekonomski su sve bliže. Volio bih da se proces ubrza, da zemlje Zapadnog Balkana dobiju više učešća u evropskim strukturama“, odgovorio je Escobar na pitanje da li postoji put kojim će zemlje regije ići da bi pristupile EU.

“Krajnji cilj za sve u regiji mora biti članstvo u EU.“

Na pitanje da li će SAD preuzeti vodstvo u tom procesu, Escobar je rekao da ne vjeruje.

Dijalog, kako je naglasio, treba se voditi u EU, uzimajući u obzir da sve države u regiji imaju aspiracije ka članstvu u EU.