Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbi sa sjevera Kosova vratiti u kosovske institucije kada se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Vučić je na konferenciji za medije u Beogradu 24. novembra rekao da su srpski predstavnici poručili da su spremni da se vrate u institucije kada se formira ZSO.

Formiranje ZSO je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine između Beograda i Prištine, ali aktuelni premijer Kosova Albin Kurti smatra da se opštine ne mogu organizovati po etničkom principu.

"Sve i da hoću, a neću i ne mogu, da ubedim Srbe u nešto drugo", poručio je Vučić.

Vučić je tako odgovorio upitan o stavu povodom lokalnih izbora na severu Kosova zakazanih za 18. decembar nakon što su Srbi sa severa Kosova napustili kosovske institucije.

Srbi su 5. novembra napustili kosovske institucije zbog odluke Vlade u Prištini o preregistraciji registarskih tablica na RKS (Republika Kosovo) i suspenzije regionalnog komandira policije za sever Kosova Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi tu odluku.

Vučić je dodao da je jedan uslov za povratak Srba u institucije ispunjen a to je odustajanje Prištine o kažnjavanju zbog KM tablica, a da je drugi uslov formiranje ZSO.

Dan ranije, 23. novembra, delegacije Srbije i Kosova postigle su u Briselu dogovor o registarskim tablicama koje za kosovske gradove izdaje Srbija. Reč je uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama.

Dogovor podrazumeva da Priština odustaje od kazni vozačima koji tablice nisu promenili na RKS, a Srbija se obavezala da neće izdavati nove KM tablice.

"To je u statusnom smislu mala taktička pobeda koja će nas voditi još težim pritiscima", ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da KM tablice "ostaju i opstaju" dok traju pregovori.

On je potvrdio da neće biti izdavanja novih KM tablica, za koje je rekao da ih ima oko 90 na godišnjem nivou, ali da se obnova postojećih odvija normalno.

Predsednik Srbije je dodao da je važno da je u Briselu naglašena neophodnost ispunjavanja prethodnih dogovora.

Vučić je ponovio da su za Beograd crvene linije Kosovo u Ujedinjenim nacijama i da o tome zvaničnici Srbije ne žele da razgovaraju.

"Nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombardujete, pretite sankcijama", poručio je Vučić.

Dodao je i da Beograd nije zainteresovan za međusobno priznanje sa Prištinom.

Vučić je izjavio i da će Srbija sama donositi odluke kada su u pitanju sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

On je tako komentarisao izveštaj Evropskog parlamenta u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zemlje sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

"I da uvedemo sankcije Rusiji, prekosutra bi izašli sa novom rezolucijom gde bi naglasili neophodnost priznanja Kosova", poručio je.

Preneo je da se nije naročito "uznemirio" zbog preporuka EP.