UCJENJIVAČKA POLITIKA

Češka Republika, koja predsjedava Evropskom unijom, odlučilla je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog političkih prilika u zemlji i tenzija na sjeveru.

"Zbog političkih dešavanja na sjeveru Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sljedeću nedjelju (30. novembar)", stoji u dopisu koje je češko predsjedavanje prosledilo državama članicama Evropske unije (EU).

Naime za srijedu, 23 novembar, planirano je da se na sastanku ambasadora država člnica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni sistem ETIAS bude poptuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024. godine.

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku u utorak, 22 novembra. Prihvaćen je zahtjev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsjedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala nezavisnost Kosova, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsjedavanjem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Zbog toga je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna liberalizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.

Situacija na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, zaoštrena je zbog odluke vlade Kosova da počne sa primenom preregistracije vozila sa srpskih tablica, koje smatra nelegalnim, na kosovske.

Krizu na relaciji Priština-Beograd Evropska unija je ocjenila kao "najozbiljniju od 2013. godine".

To je bio razlog zašto je šef evropske diplomatije Josep Borell sazvao hitna sastanak lidera Kosova i Srbije 21. novembra, ali na kome nije postignut dogovor. Odgovornost za krah susreta Borell je prebacio na kosovsku stranu.

Kosovske vlasti su najavila da će od 21 novembra početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike automobile sa srpskim registracijama, ali je nakon neuspelog susreta u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti odlučio da primjenu ove odluke odloži za 48 sati.

U srijedu će u Briselu boraviti glavni pregovarači Srbije I Kosova, Besnik Bislimi i Petar Petković u još jednom nastojanju da se pronađe rješenje za krizu oko tablica.

Izvor: RSE