Španija bez komentara

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na jednom od sastanaka u Savjetu EU, na kome se razmatralo pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo, ponudilo nacrt prijedloga za poboljšanje određenog proceduralnog dijela teksta, prenosi Gazeta express.

"Na taj način Slovačka nije prekršila tihu ili pismenu proceduru. Pripremni proces se nastavlja pod vodstvom češkog predsjedništva, a Slovačka će nastaviti da se angažuje na konstruktivan način", navodi se u saopštenju.

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo razmatrano je na posljednja dva sastanka radne grupe za vizu u Savjetu EU.

Pojedini mediji pisali su da su Španija i Slovačka davale upozorenja i tražile pojašnjenja o liberalizaciji viza za Kosovo u redovnoj proceduri, prekidajući ovu proceduru i sprečavale da prijedlog dobije zeleno svjetlo.

O istom pitanju špansko Ministarstvo spoljnih poslova nije željelo da se izjašnjava.

"Ne možemo da komentarišemo pregovore koji su u toku", kratko je odgovorila portparolka španskog Ministarstva.

Češki prijedlog je bio da se liberalizacija viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom putničkog sistema ETIAS, kako je to tražila Francuska, ali bi u isto vreme datum stupanja na snagu odluke trebalo da bude određen "najkasnije 1. decembra 2023. godine".

Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline