Lider PDK

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da o pitanju Zajednice srpskih opština treba razgovarati u okviru dijaloga sa Srbijom, dodajući da Kosovo treba da uzme za osnovu zahtjev međunarodnih saveznika i da odloži odluku o registarskim tablicama, kao i da se ozbiljno pozabavi francusko-njemačkim prijedlogom za postizanje konačnog dogovora, prenosi Glas Amerike.

Krasniqi je istakao da se Kosovo suočava sa situacijom bez presedana na sjeveru, nakon povlačenja srpske zajednice iz svih institucija.

Krasniqi, koji trenutno boravi u Vašingtonu istakao je da svi koji prate dešavanja na Zapadnom Balkanu i na Kosovu fokusirani su na konačni sporazum sa Srbijom.

"Pitanje registarskih tablica ne može biti važnije od konačnog sporazuma", kazao je Krasniqi u intervjuu za Glas Amerike.

Gospodine Krasniqi, američke i evropske diplomate su trenutnu situaciju na sjeveru Kosova opisali kao najopasniju od 2013. Sa vaše tačke gledišta, koji je izlaz iz postojeće situacije?

Istina je da se danas suočavamo sa situacijom bez presedana u sjevernom dijelu naše zemlje nakon odluke zvaničnika srpske zajednice da napuste sve državne institucije Kosova. Ovo je nesumnjivo stvorilo vakuum u funkcionisanju suvereniteta i države Kosovo. Stoga su upozorenja za dalje postupanje veoma uznemirujuća. Svoju posjetu sam počeo početkom ove nedjelje u Briselu, gdje sam u Evropskom parlamentu sreo visoke zvaničnike Evropske unije, ali i posrednika dijaloga Kosovo-Srbija, gospodina Lajčaka, a od juče sam nastavio sastanke u Vašington, gdje sam sreo i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan gospodina Escobara, ali i mnoge zakonodavce i senatore. I ovi sastanci će se nastaviti sutra. Primjećujem da postoji izrazita zabrinutost, možda i veća nego u prošlosti, a ta briga zaista zahtjeva odgovorniji tretman institucija Kosova jer je vrijeme da se preduzmu odmerene akcije i razmišljanja, kao i odgovornost za održavanje  suvereniteta Kosova na sjeveru zemlje i održavanje javnog reda, kao što je to bilo posljednjih godina.

Čini se da je neriješeno pitanje registarskih tablica epicentar tenzija i problem za koji se mora reći da je nasleđen od prošlih vlada. Ono što sadašnja vlast čini je jednostavno sprovođenje zakona. Gdje je njena odgovornost?

Odluka koju smo podržali je legitimna odluka Vlade Kosova. To niko ne spori. Ni naši američki partneri ni oni u Evropi. Ali trenutni zahtjev naših prijatelja, glavnih pristalica Kosova, rekao bih, jeste da se odloži od nekoliko mjeseci, tačnije 10 mjeseci, kako bi se omogućilo da proces dijaloga napreduje. Malo je teško objasniti našim partnerima ovdje u Vašingtonu da danas imamo opasnost od eskalacije situacije po pitanju automobilskih tablica jer su čak i ljudi koji su pratili Zapadni Balkan i dešavanja na Kosovu očekivali da ćemo mi sada biti fokusirani na postizanje konačnog, opšteg i primjenljivog, međunarodno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije koji će biti zasnovan na međusobnom priznavanju. Zbog toga je zaista problematično objasniti im da su registarske tablice važnije od pitanja konačnog sporazuma. Vjerujem da je tokom svih godina, ne samo postojanja države Kosovo, već posebno u najtežim vremenima naše nacionalne istorije, tokom rata na Kosovu, projekat oslobođenja Kosova, kao i projekat nezavisnosti i izgradnje države Kosova tek kada smo usaglasili i uskladili naše stavove sa Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga je svaki uspjeh koji su postigli Kosovo i naš narod vezan za američku podršku i smatram da bi to trebalo da bude prioritet čak i u ovom izazovnom vremenu.

Na prvi pogled izgleda kao da su se stvorile tenzije oko tehničkog pitanja, oko malog pitanja, kao što su registarske tablice. Da li predviđate eskalaciju situacije, kada se očekuje druga faza primjene odluke koja predviđa kažnjavanje automobil sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija?

Vjerujem da glavni fokus vlade i institucija treba da bude sprečavanje eskalacije situacije. Ako postoji međunarodno, prije svega, američko insistiranje, da se dobije dodatni period u sprovođenju pitanja registarskih tablica, smatram da to treba razmotriti i shvatiti veoma ozbiljno. Vjerujem da se građani Kosova ne osjećaju dobro zbog činjenice da danas u Sjedinjenim Američkim Državama imamo osjećaj nepoštovanja prema njihovim zahtjevima. Istina je da je premijer Kosova već dva puta ove godine rekao NE državnom sekretaru State departmenta. To je nešto što inače nismo opravdavali u prošlosti, ne zato što moramo da se povinujemo svakom zahtevu koji dolazi od naših partnera, već zbog činjenice da je istorijski dokazano da je američka država uvijek branila interese Kosova.

Šta bi trebalo da se desi sa pitanjem uspostavljanja asocijacije opština sa srpskom većinom. Brisel i Vašington su to jasno rekli, traže od Prištine da djeluje u tom pravcu. Šta bi trebalo da se desi?

Demokratska partija Kosova je bila dosljedna u svojim stavovima, da moramo da se uključimo u dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i da cilj mora biti obostrano priznanje. Smatram da su sva druga pitanja problematična za implementaciju ili diskusiju. Tokom svih ovih godina, nije nam bilo lako da budemo dio ovog dijaloga, nije bilo lako postići dogovore iz prošlosti. Svi su oni bili dio procesa koji ima za krajnji cilj, međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Dakle, zalažete se za sprovođenje odluke Ustavnog suda, da se sačini status Udruženja, unesu neophodne izmene, one koje predlaže Ustavni sud i da se nastavi.

To bi trebalo da se desi u okviru opšteg sporazuma, odnosno koji donosi međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Prvo sporazum pa ZSO?

Sve bi trebalo da bude dio ovog sporazuma. Uvijek smo govorili da dijalog treba da bude „ništa nismo dogovorili, dok se sve ne dogovorimo“.

Kakvo je vaše mišljenje o francusko-njemačkom prijedlogu o sporazumu između strana?

Iz onoga što čujemo i što njemački i francuski zvaničnici govore, to je evropski projekat ili prijedlog, podržan kako je rekao i emisar Escobar, od Sjedinjenih Država i koliko sam video, problematično je prihvatiti ga kao takav. Ali smatram da je došlo do koncentracije pažnje i interesovanja svih kosovskih partnera iz Sjedinjenih Država i svih važnih evropskih zemalja, od same Evropske unije, da se napravi iskorak u tom procesu i to se nije desilo već duže vrijeme. Zato smatram da kao ozbiljna država treba ozbiljno da se odnosimo prema ovom projektu kako bismo imali institucionalnu opredijeljenost da dalje pregovaramo i ostvarimo što više aspiracija naše zemlje, ali bez sumnje da uzajamno priznanje mora biti osnova bilo kakvog procesa koji se odnosi na sporazum između Kosova i Srbije.

Predsjednica Kosova odredila je datum vanrednih izbora na sjeveru. Šta bi značili ovi izbori? Srpska lista neće učestvovati, srpska zajednica možda takođe neće učestvovati?

Pošto su to opštine u kojima većina građana Kosova pripada srpskoj zajednici, biće teško i problematično opravdati legitimitet, ali nemamo drugog izlaza. Zakon i Ustav su iznad svega, tako da se oni moraju održati.

Izvor: Kosovo Online/VOA