Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da ne postoji nikakav novi prijedlog za rešenje krize na sjeveru Kosova, prenosi Euronews.

Stano je za Tanjug rekao da je informacija o novom prijedlogu objavljena u pojedinim medijima još jedna dezinformacija kakvih je proteklih dana, kako je naveo, bilo mnogo.

"Na stolu je prijedlog o kojem je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell u ponedjeljak govorio na konferenciji za novinare, a razgovori o njemu su u toku. Tako da nema ničeg novog i ono što je rekao u ponedjeljak i dalje je aktuelno", rekao je Stano.

Pojedini mediji objavili su danas pozivajući se na diplomatske izvore da je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije glavnom pregovaraču Kosova Besniku Bislimiju uručio novi prijedlog za rješenje krize na Sjeveru.

Borell izjavio je u ponedjeljak poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da je predstavio prijedlog za rješavanje trenutne krize koji je "u suštini njegov" i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Rekao je i da je prijedlog dobio podršku Berlina i Pariza.

Naveo je da kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije, a da Kosovo mora da pokaže fleksibilnost u vezi sa registarskim tablicama i da rade i na dogovoru o formiranju Zajednice srpskih opština bez odlaganja.

Istakao je da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora "ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije".

Izvor: Euronews/Tanjug