Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj je, povodom situacije na sjeveru Kosova, izjavio da Evropska unija ima čudan stav u vezi sa registarskim tablicama, prenosi Koha.

"Ušli smo na veoma nepoznatu teritoriju sa ovim dešavanjima. S druge strane, EU ima čudan stav, kaže da imate pravo da to odložite, ali ne pokazuje šta se dešava poslije odlaganja. Srbija prihvata da vrijeme nije problem, ali je neprihvatljivo da zamjeni sve tablice. Oni žele statusno neutralne registarske tablice. Vlasti Kosova poslije 2008. ne mogu da daju neutralne registarske tablice, ne mogu da budu neutralne prema sopstvenom statusu", rekao je Palokaj.

Palokaj je naglasio da će najveći izazov biti stvaranje Zajednice srpskih opština.

"Ako se formira ovo udruženje, gdje će to udruženje biti? Na Kosovu kao državi, bez statusa ili na Kosovu i Metohiji u sastavu Srbije? Dakle, može se desiti da pregovori za formiranje asocijacije budu vezani za pregovore o konačnom dogovoru", rekao je Palokaj na KTV.

Palokaj, autor izvještaja "Liberalizacija viza za Kosovo – Veliko finale", rekao je da dijalog Kosova i Srbije i liberalizacija viza za građane Kosova nisu povezani.

Palokaj kaže da čak ni timovi koji se bave dijalogom nisu isti kao oni koji se bave viznom liberalizacijom.

On je rekao da se takav slučaj može desiti samo u slučaju eskalacije situacije na sjeveru, što bi moglo da dovede do masovne migracije građana Kosova, ali ni u kom drugom slučaju.

"Dijalog i liberalizacija nisu međusobno povezani. U slučaju da zbog dijaloga može da dođe do tenzija na Kosovu i da napetost djeluje kao podsticaj masovnoj migraciji, to može uticati na liberalizaciju viza, ali ne i direktno u vezi sa dijalogom", rekao je Palokaj.

Prema njegovim riječima, u svim zemljama članicama EU postoji politička volja za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

"Jasno je da u svim zemljama članicama EU postoji politička volja na najvišem nivou za liberalizaciju viza, čini se da je to već zatvoreno pitanje oko donošenja odluke, ali ovo veliko finale se dešava kao u fudbalu, poslije utakmice su nastavci, a poslije nastavaka može i sudija da odredi produžetke. Mi smo u tom produžetku. Ukoliko do sutra popodne u 14 časova nijedna država članica ne uputi upozorenje, prijedlog češkog predsjedništva da se odobri odluka o liberalizaciji viza sa vremenskim ograničenjem stupanja na snagu, ili kada sistem ETIAS stupi na snagu, preći će na radne grupe, ili u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra naredne godine", rekao je Palokaj.

Palokaj je dodao da je ETIAS sistem trebalo da bude u funkciji prije izvesnog vremena, ali je nekoliko puta odlagan jer je njegova priprema tehnička stvar.

"Bilo da je ETIAS stupio na snagu 1. novembra ili ne, vizna liberalizacija će početi najkasnije 1. decembra sljedeće godine", rekao je Palokaj.

On je naglasio da Kosovo treba da bude oprezno jer jednog dana kada se vize liberalizuju, u slučaju masovne zloupotrebe, vize mogu biti ponovo vraćene.

Prema njegovim riječima, liberalizacija viza za Kosovo je veliko olakšanje i za Srbiju.

"Srpske državljane Kosova koji imaju dvojno državljanstvo, vizna liberalizacija, koja važi za Srbiju, ne važi za njih. Oni koji imaju srpske pasoše, ali su stanovnici Kosova, ne mogu da se kreću bez viza", rekao je Palokaj.

On je dodao da će Španija biti obavezna kao i sve druge zemlje EU da poštuje odluku, čak i ako je protiv te odluke.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore