Bivši komandant Kfora

Bivši komandant Kfora Erhard Bieler izjavio je da nije iznenađen tenzijama na sjeveru Kosova jer je pretpostavljao da će do njih doći, ali da ne razumije kako spoljna vlast na Kosovu uopšte nisu razumeli kakve posljedice nedavne akcije mogu da izazovu.

On je za Albanian post rekao da mu je potpuno neshvatljivo Kosovo, koje toliko rizikuje, kada se radi o jednom sasvim minornom pitanju poput registarskih tablica.

"Tajming ovih eskalacija ne može biti neprikladniji nego sada", rekao je Bieler koji je i prvi komandir Kfora na Kosovu.

Prema njegovim riječima Zapadni Balkan trenutno ima pažnju i simpatije u EU, ali i pojedinačnih država poput Njemačke.

"U slučaju Kosova, vizna liberalizacija je konačno veoma blizu, druge zemlje takođe preduzimaju korake ka integraciji u Evropu. Da li je neka od država razmatrala negativan uticaj koji bi oživljavanje sukoba imalo na Kosovo i Zapadni Balkan? Je li pitanje registarskih tablica toliko važno da se taj proces ugrozi?", rekao je Bieler.

On ističe da je po Kosovo još gore jer važni saveznici, posebno SAD, ali i evropskih zemalja, nisu podržale te mjere.

"Kako je Kosovu mogla da se desi ovakva spoljnopolitička katastrofa? Zar Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatija nisu mogli da predvide dešavanja", rekao je Bieler.

On je ocjenio i da ministarstvo spoljnih poslova Kosova nije na pravi način postavilo prioritete, i naglasio da je iznenađen jer vlasti na Kosovu nisu shvatile jednu prostu stvar.

"Kompetentna i iskusna spoljna politika bi trebalo da bude u stanju da da takve procene razvoja događaja. Ljetos sam rekao da odluka za registarske tablice nije preporučljiva. Ne može biti u interesu Kosova ili država Zapadnog Balkana, da situacija eskalira oko pitanja koje je suštinski minorno", rekao je Bieler.

Bieler dodaje i da Kosovo ima toliko drugih problema sa kojima mora da se pozabavi i da je situacija sa registarskim tablicama potpuno deplasirana.

"I Kosovo i Srbija imaju i druge probleme koji su za građane mnogo važniji od registarskih tablica. Za Republiku Kosovo to bi bili na primjer: javni zdravstveni sistem, obrazovni sistem, nedostatak struje, nezaposlenost, opštinske službe, korupcija koja i dalje postoji uprkos velikim upozorenjima sa smjenom vlasti i nedostatkom zakona i reda, čak i unutar samih institucija", rekao je Bieler.

Kada se radi o sjeveru Kosova, Bieler kaže da je uvijek bio za to da se tamo zavede red, ali ne po svaku cijenu.

Na pitanje o povlačenju srpskih policajaca iz institucija, on kaže da neko za to mora da odgovara.

"To je primjer koji nikada nije viđen u Evropi. Djelimično razumem ovo, jer šef srpske policije na sjeveru nije sproveo odluku i na kraju je suspendovan. Razumijem i solidarnost njegovih kolega sa njim. Međutim, mislim da je njihov postupak bio pogrešan. Policija je obuhvaćena zakonom, ne bi smela da dozvoli da bude politizovana", kazao je on.

Bieler je rekao i da je slanje srpske vojske na granicu sa Kosovom u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, kao i stalna retorika o ratu.

Prema njegovim riječima, trenutno je najpotrebnije pomirenje.

"Zbog toga je dobro što se govori o konačnom sporazumu koji pokušava da riješi pitanja između dvije države. Bila je greška izostaviti ovo tako dugo baveći se tehničkim detaljima. Na taj način se odgovornost samo prenosi s generacije na generaciju, što, nažalost, povećava nacionalne razlike, jer nove generacije koje dolaze nisu iskusile stradanja ratova na Balkanu", rekao je Bieler.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline