Poziv na političko jedinstvo

Bivša ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj-Stublla izjavila da je "uzmenirujući" zahtjev State department za odlaganje roka za registarske tablice, a ne sprovođenje te odluke u fazama, prenosi Periskopi.

"Američki State department je, putem direktne konferencije iz Vašingtona portparola Neda Pricea, upravo izdao uznemirujuću izjavu o najnovijoj odluci Vlade Kosova o registarskim tablicama: 'Tražimo potpuno odlaganje odluke o registarskim tablicama. Ne zahtjevamo djelimično odlaganje. Ne treba nam implementacija u fazama' – rekao je portparol Price!", navela je Haradinaj-Stublla. 

Ona smatra da Zapad želi da zadrži Srbiju što bliže, zatvarajući oči pred neprestanim kršenjima, pri čemu je navela i ponašanje Srbije u vezi sa planiranom posjetom potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija Beogradu. 

"Zbog rata u Ukrajini, i blizine Srbije Rusiji, jasno je da Zapad želi da Srbiju drži što bliže, zatvarajući oči pred stalnim kršenjima koja čine. Reakcija u potpunosti zamračuje ponašanje Srbije prema Bislimiju, kao i kontinuiranu instrumentalizaciju koju Srbija čini od kosovskih Srba podstičući ih na nasilje, tenzije i nebrigu za bezjbednost i kosovske organe reda", rekla je Haradinaj-Stublla. 

Ona smatra da Kosovo može da izdrži i prevaziđe asimetrični međunarodni pritisak na Prištinu samo političkim jedinstvom naspram Srbije, zajedničkim i čvrstim pozicijama i međupartijskom koordinacijom. 

"Bilo kakva kalkulacija glasova kroz temu dijaloga sa Srbijom radi se na račun Kosova. Vrijeme je da se kaže dosta ovoj štetnoj praksi. To narod hoće!", navela je Haradinaj-Stublla.