Od 21. januara kazne

Premijer Kosova Albin Kurti je 28. oktobra predstavio plan o registarskim oznakama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, prema kome će se vlasnici takvih automobila od 1. novembra upozoravati i ta mjera će trajati tri sedmice – do 21. novembra.

Potom će se do 21. januara 2023. izricati kazne, a nakon tog perioda će se na još dva meseca izdavati probne tablice.

Od 21. aprila 2023., kako je rekao Kurti, neće se dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim sa oznakom RKS (Republika Kosovo).

Rok Vlade Kosova za preregistraciju vozila sa srpskim oznakama, koje su za Kosovo nelegalne, ističe 31. oktobra ove godine.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Od oko 10.000 automobila sa takvim tablicama, koliko se procenjuje da ih ima, oko 20 je preregistrovano u RKS.

Finansijske olakšice 'važiće do 31. marta'
Aljbin Kurti je na pres-konferenciji 28. oktobra, nakon sednice Vlade, rekao da je ovakva odluka doneta nakon unutrašnjih razgovora i konsultacija sa bezbedonosnim institucijama.

"Mi ne menjamo našu odluku, sprovođenje počinje prvog novembra", rekao je Kurti i ponovo pozvao pripadnike srpske zajednice da preregistruju svoja vozila.

Napomenuo je da će do 31. marta 2023. godine važiti finansijske olakšice koje su sada na snazi.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je na istoj pres-konferenciji rekao kako je ovakva odluka doneta kako bi se izbegla eskalacija situacije.

"Zainteresovani smo da svi predaju ilegalne tablice i iskoriste beneficije naše Vlade", rekao je Svečlja i dodao da je misija Vlade Kosova poštovanje zakona i bezbednost na celoj teritoriji Kosova za sve građane.

Kurti je kazao da se 28. oktobra sastao sa pet ambasadora zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka) i da je njima preneo stav Vlade Kosova.

"Njihova ideja je da se celi proces odloži na nekoliko meseci, ali mi mislimo da je ovaj plan najbolji. Imali su neka pitanja oko plana i onda su rekli da će se konsultovati kako bi izneli stavove oko ove naše odluke", reči su Kurtija.

S druge strane, Svečlja je kazao da nema razloga da dođe do eskalacije situacije na terenu jer je "odluka vlade legalna i legitimna, a institucije mogu da sprovode svoje odluke".

Međunarodna zajednica je od kosovskih vlasti zatražila da na još deset meseci odloži proces preregistracije kako bi se izbegle tenzije, ali je premijer Kurti rekao da je Kosovo već jednom produžilo taj rok.

Kosovske vlasti su 31. jula, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, pa je umesto 1. avgusta počeo 1. septembra.

To je tada od Kosova tražila međunarodna zajednica, koja je posredovala kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Beograd traži dogovor o ovom pitanju, odnosno da se vrate statusno neutralne KS tablice, što Priština za sada odbija.