Izbeći eskalaciju

Šef evropske diplomatije Joseph Borell, kao i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, intenzivno su angažovani na pronalaženju rješenja vezano za srspske tablice na Kosovu, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

On je istakao da se ovih nekoliko preostalih dana radi na tome da se nađe rješenje i da se na taj način izbegne eskalacija, ili kako je rekao, eksplozija situacije.

„Nekoliko puta smo u prošlosti govorili da je izuzetno važno sprečiti bilo kakvu napetost koja bi mogla da dovede do eskalacije situacije. Ono što Srbiji i Kosovu u ovom trenutku najmanje treba jeste veća tenzija. Njima je potrebno više napretka da bi se dijalog pomerio“, poručio je Peter Stano.

Portparol Evropske Unije potvrdio je da nastavlja sa insistiranjem da kosovske vlasti odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za 10 mjeseci.

Iako odluku Vlade Kosova kvalifikuje kao legitimnu, Stano ipak ističe da bi odlaganje za 10 mjeseci omogućilo inkluzivniju informativnu kampanju i konsultacije sa relevantnim građanima. To bi omogućilo Kosovu da olakša kosovskim Srbima na sjeveru da dobiju kosovske lične karte i vozačke dozvole, naglasio je on.

„Mora se izbeći svaka eskalacija tenzija i potencijalno nasilje. Ovo je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, u kontekstu održavanja stabilnosti u regionu“, rekao je Peter Stano, portparol Evropske unije.