Specijalni sud

Odbrana bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija u Hagu traži da devet visokih diplomata, koji treba da svjedoče u njegovu korist, budu što prije ispitani jer su stari i mogu da umru, prenosi Ekonomija onlajn.

Zbog starosti svjedoka, a posebno nakon smrti Madeline Albright, Thaçijev advokat je zatražio da ovih devet visokih diplomata odmah svjedoče. Da li će se tako nešto realizovati ili ne, odlučiće sudija za prethodni postupak.

Među visokim zvaničnicima, koji bi svjedočili u korist Thaçija, najvjerovatnije može biti i Den Everts, bivši šef misije OSCE na Kosovu 1999. godine, prenosi list Nacionale.

Iako njegovo ime ni u jednom trenutku nije potvrđeno novinama, njegove izjave su bile dio liste oslobađajućih dokaza za Thaçija.

Naime, zbog Evertsove izjave, odbrana je optužila Tužilaštvo za skrivanje oslobađajućih dokaza.

Den Everts je poznat po svojoj izjavi podrške bivšem predsjedniku Thaçiju. U pogovoru svoje knjige "Rađanje demokratije: Hashim Thaçi i put ka nezavisnosti Kosova", Everts je govorio o Thaçijevoj ulozi u ratu.

"Primjeri takvog uspjeha su retki. To je u velikoj mjeri sproveo Hashim Thaçi, koji je svojim borcima – koji su čvrsto vjerovali da se mogu integrisati u regularnu vojsku – objasnio da je najbolje što im može ponuditi da integriše 3.000 ljudi u novu snagu, plus još 2.000 rezervista. Još nekoliko stotina bi moglo biti obučeno da postanu policajci, ali tek nakon nekog vremena i nakon provjere. Uhvaćen između čekića i nakovnja, Thaçi je morao da spretno manevriše kako bi ispunio svoje obaveze i ostao kredibilan u očima UNMIK i KFOR, braneći svoju poziciju šefa OVK", napisao je Everst.

Thaçijev advokat pomenuo je i vojne ličnosti koje su imale funkcije u NATO, a pretpostavlja se da je Wesley Clark jedan od mogućih Thaçijevih svjedoka.

Clark, koji je bio komandant NATO, imao je česte kontakte sa Thaçijem još od vremena rata. Clark je 2020. rekao da optužnice Specijalnog suda imaju tendenciju da ometaju napredak Kosova.

"Pritisci i napori da se Kosovo omalovaži nikada nisu prestali", izjavio je Clark.

Što se tiče optužnica Specijalnog suda, general Clark je izjavio da nema pojma da li su istinite ili ne. Međutim, prema njegovim riječima, vidi se da je to kontinuitet aktivnosti koji je dosta vidljiv i 20 godina kasnije.

Još jedna vojna ličnost, koja bi potencijalno mogla da svjedoči u Specijalnom sudu je Michael David Jackson, prvi komandant KFOR na Kosovu.

Iako ništa nije potvrđeno, Jackson je takođe bio u kontaktu sa Thaçijem od rata, 2016. godine Thaçi ga je odlikovao ordenom.

Kako se navodi, ovo su samo tri od mogućih imena koja se pominju kao potencijalni svjedoci u Specijalnom sudu, gdje se terete bivši lideri OVK. Nijedno od imena nije potvrđeno, ali s obzirom na vezu sa bivšim predsjednikom i doprinos ovih imena tokom rata, potencijalno bi svako moglo da se nađe na spisku Thaçijevih advokata.

Ovih devet međunarodnih svjedoka su svi bili, u vreme podizanja optužnice, visoke međunarodne diplomate, administratori i vojne ličnosti na visokim položajima u Organizaciji Sjevernoatlantskog pakta (NATO), Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE),Ujedinjene nacije (UN), Privremena uprava UN na Kosovu (UNMIK), Kosovska posmatračka misija (MVK), Diplomatska posmatračka misija Kosova (MKDK) i visoki vladin zvaničnik iz Srbije.

"Oni su blisko sarađivali sa Thaçijem, kako na profesionalnom planu, tako i u nekim slučajevima i lično", navodi se u pismu Thaçijevog advokata.

Advokat Hashima Thaçija Gregore Kehoe, uputio je 7. oktobra zahtjev, gdje je istakao da se odmah saslušaju iskazi devet diplomata, jer su stari i mogu da umru kao što je bio slučaj sa svedočenjem bivše državne sekretarke Madeline Albright.

Specijalni sud je, u odgovoru listu Nacionale, saopštio da ne postoji rok za odlučivanje o ovom zahtjevu.

"U svom podnesku od 7. oktobra 2022. godine, Thaçijeva odbrana traži od sudije prethodnog postupka da dozvoli svjedočenje specijalnih svedoka pre suđenja zbog starosti i fizičkog stanja ovih svjedoka. Za ovaj podnesak je na sudiji za prethodni postupak. Nema određenog roka", kaže se u odgovoru.

Thaçijev advokat je zatražio da se odmah izabere član porote, odnosno sudije u cjelini, da saslušaju ova svjedočenja. Prema propisu tako nešto je potpuno dozvoljeno. Sada je odluka da li će ove diplomate biti saslušane odmah ili ne u potpunosti u rukama sudije za prethodni postupak.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online