Građanin Prištine

Stanovnik Prištine Rahim Beqiri mjesečno prima 110 eura i od toga izdržava porodicu, suprugu i 11-godišnjeg sina, prenosi Reporteri.

Kaže da nije u mogućnosti da nađe redovan posao i da je sa takvim primanjima ne može da obezbjediti grejanje za narednu zimu.

Ranijih godina, dodaje Beqiri, prijatelji su mu pomagali oko drva, ali ove godine su drva poskupela i stvari su se promjenile.

"Prijatelji su mi je proteklih godina davali dva-tri metra drva, ali za ovu godinu ništa i nema nade. Sa strujom ako to mogu da priuštim, ako ne, moram samo da sjedim i gledam", rekao je Beqiri za Glas Amerike.

Na Kosovu, gdje je električna energija glavni izvor grejanja, vlasti su upozorile da će ovogodišnja zima biti prilično izazovna zbog globalne energetske krize, nemogućnosti da Kosovo podmiri svoje potrebe sopstvenom proizvodnjom i visokim cijenama uvoza.

Prema prosječnim proračunima, očekuje se da će potrošnja električne energije tokom zime biti 4,12 miliona megavat sati, dok će proizvodnja biti 3,2 miliona megavat sati, što znači da će zemlji biti potrebno 722,8 hiljada megavat sati struje iz uvoza.

U nastojanju da se izbori sa ovom krizom, Ministarstvo ekonomije Kosova predstavilo je plan finansijske podrške građanima za kupovinu uređaja za grejanje koji manje troše.

Ministarka privrede Artane Rizvanolli izjavila je da je paket vrijedan šest miliona eura.

"Oprema koja će biti subvencionisana, a poziv obuhvata kotlove na drvnu biomasu, pelet, brikete koji će biti subvencionisani do 70 odsto vrijednosti investicije, odnosno do 1.200 eura. Termalne pumpe koje smanjuju potrošnju električne energije i do 70 odsto biće subvencionisane do 30 odsto ili do dvije hiljade i 500 eura. Efikasni klima uređaji koji smanjuju potrošnju energije i do 70 odsto biće subvencionisani do 40 odsto vrijednosti ili do 400 eura. Efikasne individualne peći na biomasu, drva, koje će za porodice koje su dio socijalne šeme biti subvencionisane do 90 odsto", rekla je Rizvanolli.

Ona je naglasila da je tom šemom planirano da se podrži oko 10.000 porodica, čime će se uštedeti oko 70 odsto potrošnje energije, što ukupno iznosi oko 12 miliona eura uštede tokom ove zime.

Mogućnost dobijanja subvencija od vlade povećala je potražnju za takvom opremom za grejanje, kaže direktor kompanije koja se bavi prodajom takve opreme Besfort Jakupaj.

"Ako uporedite prošlogodišnju tražnju sa sadašnjom, ona je otprilike 30 odsto veća. Nadam se da će Vlada nastaviti da nudi takve subvencije za toplotne pumpe i svu drugu efikasnu opremu, kao što su klima uređaji za stanove, pošto neki od stanova nemaju mogućnost ugradnje toplotnih pumpi, dok je klima dobro rješenje za njih u prelaznoj fazi", kaže Jakupaj.

Stručnjaci za energetiku smatraju da su vladine mjere korisne, ali nedovoljne da se izbore sa stvorenom situacijom.

Istraživač Instituta za razvojnu politiku Dardan Abazi rekao je za Glas Amerike da je subvencija trebalo da počne ranije.

"Iako pozdravljamo mjere kao takve, smatramo da su i nedovoljne i da kasne kao mjere. U oktobru smo, kada već počinje grejna sezona građana, vrijeme se samo pogoršalo, dok je tek sada Ministarstvo privrede objavilo ovu šemu. Procjenjujemo da je to omogućilo ljudima vrlo malo vremena da se informišu o šemi koja je otvorena, a građanima nije pruženo dovoljno informacija o tome kako da se prijave. S druge strane, iznos koji će biti dat, odnosno za desetak hiljada potrošača, nije dovoljan da se potražnja za energentima ublaži u pravoj mjeri za ovu godinu", kaže Abazi.

Prema njegovim riječima, Kosovo bi trebalo da radi na dugoročnom planu za prelazak na obnovljivu energiju.

Trenutno na Kosovu 95 odsto električne energije proizvode dvije stare termoelektrane i samo pet odsto obnovljivi izvori kao što su sunce, vjetar ili voda.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri