Ministar životne sredine

Ministar životne sredine Liburn Aliu rekao je da je preko 75 odsto građevina na Kosovu bez dozvole, što utiče na ekonomski razvoj i prostorno planiranje, prenosi Koha.

Aliu je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Kosova rekao da je usvajanje Nacrta zakona o tretmanu nelegalne gradnje važno jer se odnosi na ekonomski razvoj i prostorno planiranje na Kosovu.

"Na Kosovu postoji 352.836 nelicenciranih građevinskih evidencija. Njih 75 odsto je nelicencirano, što direktno utiče na ekonomski razvoj", izjavio je on.

Nacrtom zakona koji je usvojen, kako ističe ministar Aliu moguće je da svi ovi objekti budu legalizovani.

"Veliko je pojednostavljenje procedura koje donosi ovaj zakon, pokušaćemo i da olakšamo metode za kolektivne gradnje“, dodao je on.

Na pitanje zašto inspektorat nije reagovao u akciji oduzimanja vila na Brezovici, Aliu je rekao da su konstrukcije različite prirode.

"Pored izgradnje, tu su hidroelektrane, sječa šuma. Kada govorimo o Brezovici, postoji suštinska razlika između dijela Brezovice i ostalih djelova. Dvojna nadležnosti sa opštinama glavni je uzrok ovog problema", poručio je ministar Aliu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore