Specijalni sud

Advokat Tom Gashi izjavio je da bi albanski premijer Edi Rama trebalo da svjedoči u korist bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, koji je u Specijalnom sudu u Hagu optužen za ratne zločine, prenosi Euronews.al.

Gashi je rekao da bi pravosudni organi u Albaniji trebalo da donesu odluku da u toj zemlji, tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo trgovine organima.

"Nadležni organi pravosuđa u Albaniji moraju da donesu odluku, da se ovaj slučaj jednom zauvijek zatvori, da se zna da nije bilo trgovine ljudskim organima. Rama ima takva ovlašćenja da to predlaži nadležnim organima. Albanija treba da donese sudsku odluku da li se to desilo ili ne. Znamo da se to nije dogodilo i bilo bi dobro da jedan od svjedoka bude i sam Edi Rama, ali i bivši premijer Pandelji Majko, šef SsISh-a tokom rata", naglasio je Gashi.

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Gregory Kehoe nedavno je uputio pismo glavnom haškom tužiocu Jacku Smithu u kojem navodi da se na spisku svjedoka odbrane u tom slučaju nalazi devet bivših diplomata, među kojima su i vojne ličnosti NATO, OSCE, Unmika i drugih misija koje su bile na Kosovu tokom sukoba.

Kehoe je naglasio da će u korist Hashima Thaçija svjedočiti i visoki zvaničnik susjeda Kosova.
 
Izvor: Euronews.al/Kosovoonline