Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu istakao je da Administrativno upustvo za licenciranje stranih zdravstvenih radnika neće doprineti poboljšanju situacije u zdravstvenom sistemu, jer kako je rekao, nema zainteresovanih ljekara iz inostranstva koji bi radili na Kosovu, prenosi Reporteri.

Haxhiu, ne očekuje da će Administrativno upustvo o licenciranju stranih ljekara koje je na drugom sastanku Izvršne komisije za zdravstvo potpisao premijer Albin Kurti, doneti rezultate. Prema njegovim riječima, ljekari iz drugih zemalja nisu zainteresovani da rade na Kosovu.

"Nema zahtjeva ljekara iz Evrope da dođu na Kosovo. Situacija je drugačija, ljekari sa Kosova odlaze u zemlje EU. Vlada treba da se fokusira na poboljšanje uslova ljekara na Kosovu, da im poveća plate i ispuni uslove kako bi oni ostali na ovde“, rekao je Haxhiu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj kazao je da su inovacije dobrodošle.

"Ako je riječ o specifičnim dijagnostičkim i terapijskim procedurama koje se ne rade na Kosovu, one su dobrodošle", kaže Dreshaj.

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Tevide Imeri smatra dolazak novih ljekara neophodnim.

"Gdje god da dolaze zdravstveni radnici, neophodna je i razmjena iskustava između sadašnjih ljekara koji su u našem sistemu i onih koji dolaze i donose nove metode iz zemalja iz kojih dolaze“, kazala je ona.

Glavni cilj ovog administrativnog uputstva, prema riječima Kurtija, jeste podizanje standarda zdravstvene zaštite za građane Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri