Smanjene plate!

Predsjednik Sudskog savjeta Kosova Albert Zogaj kaže da je Prijedlog zakona o platama, koji je trenutno u javnoj raspravi, neprihvatljiv za pravosudni sistem jer ako dođe do smanjenja plata, veliki broj sudija će otići, prenosi Reporteri.

Zogaj dijeli isto mišljenje o nacrtu zakona za javne funkcionere. Prema njegovim riječima, oba ova  zakona ugrožavaju i pravosudni sistem i nezavisnost sistema.

Zogaj, navodi da oba ova dokumenta nisu u očekivanjima SSK, jer dokument o platama smanjuje plate sudija i do 40 odsto, dok za javne službenike otežava procedure zapošljavanja administrativnog osoblja.

Prema njegovim riječima, oba ova prijedloga zakona su suprotna odlukama Ustavnog suda.

„Prema prvobitnom nacrtu, pod pretpostavkom da će koeficijenti biti oni o kojima se raspravljalo u javnosti, sudijske plate biće smanjene i do 40 odsto, a kada se uzme u obzir i inflacija po stopi od 20 odsto ovo je definitivno potpuno neprihvatljiv pristup u važećem Zakonu o platama, ali ista logika važi i za Zakon o javnim funkcionerima jer mi kao nezavisna institucija za svako radno mjesto moramo da dobijemo potvrdu resornog ministarstva, nešto što proces smanjenja činovnika čini veoma teškim. Ovaj nacrt zakona mora da se koriguje i da se posebna pažnja posveti statusu sudija u pogledu plate kao i sudska administracija“, kaže Zogaj.

Zogaj smatra da će smanjenje plata sudija uticati na gubitak motivacije za rad, ali i povećati rizik od korupcije.

„Mi ćemo mlade ljude obeshrabriti da postanu dio pravosudnog sistema, vjerujem da će jedan broj dobrih sudija koje imamo u sistemu koji su jako stručni, posebno na visokim nivoima pravosuđa, otići bez ikakve diskusije jer nemaju motivaciju za rad što izaziva zabrinutost Sudskog savjeta jer može čak doći do korupcije u sistemu ako se plate smanje. Smanjenjem plata se ne može pravdati ni učinak pravosuđa, ni kritike na račun pravosuđa. Dakle, to znači da moramo izgraditi pravi, funkcionalan sistem“, naglasio je on.

Što se tiče procesa provjere u pravosudnom sistemu, kojem se protivio Sudski savjet Kosova, Zogaj smatra da kao takav neće moći da prođe u Skupštini Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri