Neprihvatljivo formiranje

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da je glavni fokus kosovske strane postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom čiji je centralni dio međusobno prizanje, kao i da nema pravih argumenata zašto bi trebalo da postoji ZSO, prenosi Ekonomija onlajn.

Kusari-Lila je navela da je cilj i nepromenljivi stav Kosova bio da je priznanje u centru razgovora i da će to ostati tako do kraja procesa.

"Zbog toga će povećana dinamika zavisiti i od konačnog rezultata jer se može uložiti napor, ali kada se radi o državi koja nijedno djelovanje ne zasniva na sistemu vrednosti ili istinskim principima, sve je nepredvidivo", navela je Kusari-Lila.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, ona je rekla da do sada nikada nije bilo pravih argumenata zašto bi takvo tijelo trebalo da postoji i kako će uticati na živote građana. Prema njenim riječima, neprihvatljivo je formiranje ZSO na etničkoj osnovi.

"Nikada do sada nije bilo iskrenog argumenta zašto bi trebalo da postoji ZSO i šta će to uticati na živote građana u ovim opštinama", kaže Kusari-Lila i navodi srpski predstavnici govore malo o tome u institucijama Kosova uključujući Skupštinu i bave se pitanjima koja se tiču svakodnevnih problema kosovskih Srba, ali ostaju fokusirani na političke diskusije o Srbiji na Kosovu.

S druge strane, ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio nedavno da je Kosovo u Briselu preuzelo obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i da to mora biti implemetirano.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Lulzim Peci smatra da bi Vlada Kosova trebalo da osnuje Zajednicu srpskih opština u okviru međunarodnih obaveza koje je preuzela.

"Pitanje Zajednice nije vezano za konačni sporazum i Kosovo ima međunarodnu obavezu da to sprovede, Vlada Kosova nema pravo na odbijanje. Međutim, mislim da je u interesu Kosova da se to uradi sa konačnim paketom sporazuma sa Srbijom, jer ako postoji politička volja, taj dogovor može da se postigne u roku od šest mjeseci“, izjavio je Peci.

Politički analitičar Milaim Zeka izjavio je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspjeti da pored ZSO dobije i autonomiju za sjever Kosova.

Zeka je ovo izjavio da je to bio i razlog sastanka premijera Albanije i Kosova, nedavno u Tirani.

“To je bio razlog za sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i albanskog premijera Edija Rame. Zapamtite, Vučič će pored ZSO dobiti i autonomiju za Srbe na sjeveru Kosova. Kosovo, sa ovom političkom klasom i ovim slojem stanovništva, ostaće na rodoljubivoj retorici pjevajući pesmu 'Srbijo moja, moja zla vještice'“, rekao je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online