Laka lova!

Kosovski klan optužen je pred sudom u Veveysanu (VD) da je tokom četiri godine prodao stotine kilograma kanabisa.

Osam sati saslušanja nije bilo dovoljno da se istina odvoji od laži. Optužena za umiješanost u veliku trgovinu drogom između 2014. i 2018., šesteročlana porodica pojavila se u ponedjeljak pred Veveysanskim sudom (VD), javlja albinfo.ch. Tokom prvog dana ročišta pravosuđe je pokušalo utvrditi uloge svakog od članova kosovskog klana koji se nalazi u regiji.

Riječ je o trgovini koja uključuje nekoliko stotina kilograma kanabisa, a za neke od njih i nekoliko kilograma kokaina.


Svako ima svoju ulogu


Glava porodice je iz Španije prevozio hašiš i marihuanu koju je prodavao dvojici sinova u Švicarskoj, a pritom je primao i proviziju, piše 20min.ch.

Portal 20min.ch potvrđuju da se radilo o veletrgovcima i preprodavačima narkotika. Robu su spremale majka i kći.

Posrednik između muškaraca priznaje prikupljanje i pakiranje droge, kao i prijenos novca. Dok zet kaže da je i on bio trgovac.


"To je lak novac"


Posao rođen kako bi se “otplatili dugovi” ili da se “preživi”, a koji je, tvrdi porodica, trajao samo godinu dana, 2017. Prema očevim riječima, u četiri godine pritvora nije data nikakva naredba, svi su se mogli slobodno kretati.

“Niko mi nije stavio nož pod grlo. Učinio sam to jer mi je trebalo“, ponavlja jedan od sinova.

“Kad nemaš novca, to je primamljivo, jer je to laka lova”, sažima sada već bivši šurak. Ali unutar klana se osjeća strah od odmazde.

Između hašiša i marihuane šezdesetogodišnjak je navodno zaradio najmanje 768.000 franaka prometa. Izazov ovog dugog ročišta također je određivanje količine ovog prometa. Suđenje bi trebalo trajati do kraja sedmice.